Közélet

Kiderült: közel egy évig nézték tétlenül a veszélyes és beteg fát

Kiderült: közel egy évig nézték tétlenül a veszélyes és beteg fát

2019. november 7., csütörtök
Kiderült: közel egy évig nézték tétlenül a veszélyes és beteg fát

Már januárban megszületett a határozat egy beteg és balesetveszélyes vadgesztenyefa kivágására, a határidő március 31. volt, a fát azonban csak november 6-án vágták ki. Kész csoda, hogy nem történt tragédia, és a fa nem dőlt az útra az elmúlt tíz hónapban.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai

kivágtak egy fát

november 6-án, szerdán a Szentháromság utca 57. számú ingatlan előtt. A munkavégzés és a fa eltűnése a környékbeli lakókat is meglepte.

A szegedma.hu sajtómegkeresésére a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. azt közölte, a vadgesztenyefán tomográfos vizsgálatot végeztek, amelynek eredményeként megállapították, hogy a törzs erősen korhadt volt, és kezdett elhatalmasodni a gombás fertőzés. Az idős fa ráadásul az út felé volt megdőlve, belógott a forgalmi sávba, így veszélyeztette a járműforgalmat. A fa soron kívüli kivágását az önkormányzat rendelte el, erről a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t dr. Börcsök Judit irodavezető értesítette január 14-én kelt levelében, amelyben határidők is szerepeltek. A fát ezek szerint legkésőbb március 31-ig ki kellett volna vágni, és a helyére újat ültetni november 30-ig.

Ehhez képest a fát csak november 6-án, tehát az önkormányzat által küldött levelet követő közel tíz hónap elteltével sikerült eltávolítani a helyéről. Mivel a fa balesetveszélyes volt, ezért kész csoda, hogy nem történt tragédia.

Az eltávolított fa pótlása nem lehetséges ugyanazon a helyen, mert a talaj taplógombával fertőzött, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. azt írta, hogy valahol a környéken fogják majd pótolni.

A öreg és beteg fa túlélte

a szeptember 9-i brutális vihart

, amelynek során több épület és személyképkocsi is megrongálódott, több autóban is kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak jelentős károkat, 112 kilométer/órás széllökéseket mértek, ami az utóbbi évek legmagasabb mért adata. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szerint azért nem tudták közel tíz hónapon keresztül elvégezni a munkát, mert a fára közvilágítási kábel volt tekerve, így szükség volt az áramszolgáltató bevonására a feszültségmentesítés miatt.

Szegeden 2019-ben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. összesen 491 fát vágott ki, 65-öt viharkárok miatt, 266-t azért, mert beteg, balesetveszélyes volt, 160-t pedig határozat alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.