/

Környezetkímélő működésre törekszik a Szegedi Nemzeti Színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint három évtizede nem újították fel a Szegedi Nemzeti Színházat, így nincsenek könnyű helyzetben a fenntartható működés terén, de törekednek a környezetkímélő megoldásokra.

Budapest első környezettudatos teátruma lett a Katona József Színház – jelentette be a kultúrintézmény múlt héten. Ezt részben a társulat, illetve közvélemény-kutatás alapján a Katona közönsége kezdeményezte. Az intézmény tehát 2020-tól kezdve fokozatosan csökkenti és papírtakarékossá teszi a nyomtatott anyagaikat, ezt követően középtávon korszerű, digitális megoldásokkal helyettesítenék ezeket. Minimalizálják a hulladékmennyiséget is az egyszer használatos műanyagok biológiailag lebomló vagy többször használható anyagokra cserélésével a társulati büfékben és a Kantinban.

Ennek apropóján megkerestük a Szegedi Nemzeti Színházat, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az 1883-ban épült intézmény már sok szempontból elavult, 1986-ban fejeződött be az utolsó teljes körű felújítás, illetve 2013-ban esett át egy energetikai- és fűtéskorszerűsítésen, ablakcserével. Mindezek ellenére azonban törekednek a fenntartható működésre.

“Szerződések, szövegkönyvek nyomtatásához újrahasznosított papírt használunk, valamint a már lejátszott produkciók díszletelemeit és jelmezeit hasznosítjuk az új előadásokban, kevesebb hulladékot termelve ezzel” – ismertették.

A világítási eszközöket a lehetőségekhez mérten folyamatosan kisebb fogyasztásúra cserélik, ezenkívül modernizálták az autóflottát is.

Előző sztori

“Halálfélelmem volt” – felemelték szavukat a szegediek a biztonságos kerékpározásért

Következő sztori

Új könyvet mutattak be Szegeden az alföldi szlovákság történetéről