/

Eredményesen működik a jégeső elleni védelem Csongrádban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád megyében 44 generátorral védekeznek a jégkár ellen, a megelőzés eredményességét mutatja, hogy töredékére csökkentek a gazdák által bejelentett károk – írja a Délmagyarország.

Európában egyedüliként Ma­­gyarországon épült ki az országos jégkármérséklő rendszer 2018 tavaszán, amelynek kedvező hatása már az első évben jelentkezett. A talajgenerátoros megoldás országos telepítését – 1,8 milliárd forint uniós forrást is felhasználva – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) végezte.

Az április 15-én elindított vé­­d­­­­ekező talajgenerátorok a szeptember végéig tartó szezonban országosan 101 napon kaptak riasztást. A megyei adatokat vizsgálva kiderül, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén a csúcstartó, ahol 447 órát üzemelt az országos jégkármérséklő rendszer.

Csongrád megyében 44 generátorral védekeznek, ebből 33 manuális, 11 pedig automata. Szeged körzetében Kiskundorozsmán, illetve Tápén áll belőlük egy-egy készenlétben. – Csongrád megyében tavaly átlagosan 71 alkalommal kellett bekapcsolni a generátorokat, ezek 387 órán keresztül üzemeltek. Az idei indulás, április 15. óta csak június végéig 19-szer helyeztük működésbe a rendszert, az átlagos üzemidő 117 óra volt – közölte a megyei kamara.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Szaloncukorra gyűjt a vöröskereszt 

Következő sztori

Jótékonysági koncertet rendeznek Vásárhelyen

Legutóbbi hasonló cikkek