Közélet

Eredményesen működik a jégeső elleni védelem Csongrádban

Eredményesen működik a jégeső elleni védelem Csongrádban

2019. november 7., csütörtök
Eredményesen működik a jégeső elleni védelem Csongrádban

Csongrád megyében 44 generátorral védekeznek a jégkár ellen, a megelőzés eredményességét mutatja, hogy töredékére csökkentek a gazdák által bejelentett károk - írja a Délmagyarország.

Európában egyedüliként Ma­­gyarországon épült ki az országos jégkármérséklő rendszer 2018 tavaszán, amelynek kedvező hatása már az első évben jelentkezett. A talajgenerátoros megoldás országos telepítését – 1,8 milliárd forint uniós forrást is felhasználva – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) végezte. Az április 15-én elindított vé­­d­­­­ekező talajgenerátorok a szeptember végéig tartó szezonban országosan 101 napon kaptak riasztást. A megyei adatokat vizsgálva kiderül, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén a csúcstartó, ahol 447 órát üzemelt az országos jégkármérséklő rendszer. Csongrád megyében 44 generátorral védekeznek, ebből 33 manuális, 11 pedig automata. Szeged körzetében Kiskundorozsmán, illetve Tápén áll belőlük egy-egy készenlétben. – Csongrád megyében tavaly átlagosan 71 alkalommal kellett bekapcsolni a generátorokat, ezek 387 órán keresztül üzemeltek. Az idei indulás, április 15. óta csak június végéig 19-szer helyeztük működésbe a rendszert, az átlagos üzemidő 117 óra volt – közölte a megyei kamara. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.