Közélet

Emlékeket, élményeket, relikviákat várnak a Csongrád megyei múzeumok

Emlékeket, élményeket, relikviákat várnak a Csongrád megyei múzeumok

2019. november 7., csütörtök
Emlékeket, élményeket, relikviákat várnak a Csongrád megyei múzeumok

Három évtizeddel ezelőtt, 1989 december közepén pattant ki a forradalmi láng Romániában, amelynek bölcsője Temesváron volt. A romániai fegyveres megmozdulásokra, a politikai és történelmi változásokra, valamint a Dél-Alföldről induló segélyakciókra kíván emlékezni a szentesi Koszta József Múzeum nagyszabású kiállítása, amelynek címe: "Temesvár '89 - A magyar segítség".

A december 14-én nyíló, és a következő év június elejéig tartó interaktív bemutatóban a szervezők több más momentum mellett Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Szeged és Szentes városokra is fókuszálnak majd. A közel ezer négyzetméternyi beépített felületen így alkalom adódik az alföldi települések 1989-es helytörténetét is górcső alá helyezni.

A Koszta József Múzeum organizálásában, a csongrád megyei múzeumok keresik most azokat a személyeket, akiken keresztül tárgyi emlékeket, fotókat és szóbeli élménybeszámolókat lehet publikálni a kiállításban.

Ennek okán a szervezők megkérik a csongrád megyei lakosságot, hogy amennyiben fellelhetőek még otthonaikban fotók, tárgyi eszközök a temesvári forradalomról, azokat a kiállításban történő bemutatáshoz szívesen fogadják. De élménybeszámolókkal is jelentkezni lehet a városi illetőségű múzeumokban, amely történeteket majd videokamerával rögzítenek a szakemberek.

Kérik a lakosságot, hogy november 22-ig jelentkezzenek az élményeikkel és a tárgyi eszközökkel a lakhely szerinti következő intézményeknél: Csongrád - Tari László Múzeum, Hódmezővásárhely - Emlékpont, Szeged - Móra Ferenc Múzeum, Szentes - Koszta József Múzeum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.