Egyetem

A mesterséges intelligenciáról okosítanak fel az AudMax következő előadásán

A mesterséges intelligenciáról okosítanak fel az AudMax következő előadásán

2019. november 16., szombat
A mesterséges intelligenciáról okosítanak fel az AudMax következő előadásán

Az SZTE BTK és a Pro Philosphia Szegediensi Alapítvány közös rendezvénysorozata, az AudMax Esték - Mindennapi bölcsészet következő vendége november 18-án, hétfőn 18 órakor prof. dr. Kampis György evolúció- és mesterséges intelligencia kutató, aki „A mesterséges intelligencia és mi magunk” címen tart előadást a bölcsészkaron.

Érdemes lesz meghallgatni az előadást, hiszen a mesterséges intelligencia (MI) ijesztően kopogtat az ajtón: tömeges munkanélküliséggel riogat (és nem csak a fizikai munka területén, hanem például az ügyvédek, orvosok között is), mindenre kiterjedő megfigyeléssel és felismeréssel fenyeget. A DFKI (Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont) munkatársaként dolgozó és az ELTE Etológia Tanszékén tudományfilozófiát tanító professzora arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit tehetünk ez ellen, és egyáltalán van-e esély tennünk valami hasznosat.

Az AudMax Esték 2019-es őszi programsorozata, a Mindennapi bölcsészet arra mutat példákat, hogyan alkalmazhatóak a humán tudományok a hétköznapokban. Az előadók olyan neves szakemberek, akik sok szállal kötődnek a szegedi egyetemhez: tanítottak itt, vagy szoros kutatási együttműködésük van a BTK oktatóival, kutatócsoportjaival.

Kampis György villamosmérnökként végzett, majd érdeklődése a számítógépes modellezés és az evolúció felé fordult. A biológiai tudomány kandidátusa lett, majd a modellek relevanciáját kereső módszerelmélet és ezzel a tudományfilozófia felé nyitott. A Szegeden 1999-ben alapított Megismeréstudományi Kutatócsoport tagjaként órákat is tartott az SZTE-n. Tanszékvezető volt az ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékén, egészen a Tanszék 2016-os megszűnéséig. 2007 óta egyetemi tanár. Közben a kognitív tudományok és a tudatelmélet felé tett kitérőt, sőt Darwint is fordított. Jelenleg Németországban a DFKI (Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont) munkatársa és az ELTE Etológia Tanszékén tanít tudományfilozófiát. A rendezvény a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány és az SZTE BTK közös programja, valamint az Őszi Kulturális Fesztivál kísérőprogramja. A Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiumának a támogatásával valósul meg. A szervezők szeretettel várják mindazokat az egyetemi és nem egyetemi polgárokat, szegedieket és Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, olvasni és a világ minél több részletét megismerni jó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.