//

Világszínvonalú hibrid műtővel gazdagodik a Klinikai Központ

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világszínvonalú hibrid műtőt adnak át az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban.

A komplex intervenciós eljárások és sebészeti beavatkozások iránti egyre növekvő igény a kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtők elterjedését generálta.  A hibrid műtőben a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben, egyazon berendezésen bármilyen sebészeti és/vagy katéteres eljárás elvégezhető. Ezáltal kevesebb komplikációt, illetve hatékonyabb betegellátást biztosít. Ez a  fejlesztés mind a gyógyításban, kutatásban, oktatásban mind a finanszírozási technikában Európában is szinte egyedülálló, kiemelkedő innovációt jelent.

Az elsősorban fej-nyaksebészeti beavatkozásokat szolgáló műtőkomplexumba Magyarország első robotkarral működő Siemens Healthineers ARTIS pheno berendezése került. A műtőkomplexum magába foglalja a 21. században jelenleg elérhető összes technikai és informatikai fejlesztést – többek között – az angiográfiás berendezést, a legújabb mágneses és CT alapú navigációs rendszereket, valamint az ezek által irányított mikroszkópokat és gerincrobotokat.

Az ünnepségen részt vesz Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Prof. Dr. Barzó Pál, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika vezetője, Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója és Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az eseményre október 5-én, szombaton 10 órakor kerül sor a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Újklinika 5. emeletén (6725 Szeged, Semmelweis utca 6.).

Előző sztori

Már zajlik a Szegedi Pinceszínház „Tíz perc rádiószínház” elnevezésű projektje

Következő sztori

Égetően fontos a Holt-Tisza rehabilitációja a Kecskés-telepen élőknek is