Közélet

Újraavatták Kováts József '56-os szegedi mártír emléktábláját

Újraavatták Kováts József '56-os szegedi mártír emléktábláját

2019. október 23., szerda
Újraavatták Kováts József '56-os szegedi mártír emléktábláját

A Szegedi Tudományegyetem 56-os Emlékbizottsága tagjai újraavatták Kováts József, az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi mártírja emléktábláját. Az eseményen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója is.

A Szegedi Tudományegyetem 56-os Emlékbizottságának tagjai az október 23-i nemzeti ünnep napján újraavatták Kováts József (1926–1958), az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi mártírja emléktábláját a szegedi egyetem természettudományi karának Aradi vértanúk terén álló épületének falán. Az egykori szegedi egyetemista táblájának újraavatását, annak az épület fölújításakor történt eltávolítása indokolta. Az eseményen Zakar Péter professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mellett Jancsák Csaba docens, Dux László professzor és Papp Viola Zsuzsanna, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke vett részt. Az egyetemi 56-os Emlékbizottságnak alapításától kezdve tagja Miklós Péter docens, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is. „Kováts József a forradalom napjaiban a szegedi forradalmi bizottság egyik vezetője és a városi nemzetőrság szervezője volt, akit a magyar szabadság melletti bátor kiállásáért a szovjet érdekeket kiszolgáló kádári hatalom halálra ítélt, s 1958. október 6-án kivégeztetett” – foglalta össze röviden az ötvenhatos vértanú történelmi jelentőségét a múzeumigazgató.

(Kiemelt kép:Majzik Andrea)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.