Közélet

Újabb kötet jelent meg a Szegedi Törvényszék történetéről

Újabb kötet jelent meg a Szegedi Törvényszék történetéről

2019. október 4., péntek
Újabb kötet jelent meg a Szegedi Törvényszék történetéről

A Szegedi Törvényszék negyedik alkalommal pályázott sikeresen az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett „Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás” elnevezésű pályázaton.

A pályázat keretében a Szegedi Törvényszék újabb tanulmánykötet megjelenését vállalta, amely vállalást - az eddigi sikeres együttműködést folytatva - a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJTK) Magyar Jogtörténeti Tanszékével,

Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária

tanszékvezető egyetemi tanár,

Dr. Varga Norbert

egyetemi docens és

Dr. Pétervári Máté

egyetemi adjunktus közreműködésével valósított meg. A kutatások eredményeként készült el a „Fejezetek a Szegedi Törvényszék 150 éves történetének joggyakorlatából” címet viselő tanulmánykötet, amely a polgári alkotmányos állam alapjainak megteremtésétől a két világháború közötti időszaknak a jogalkalmazást érintő eseményeit dolgozza fel. A kötet ünnepélyes bemutatójára október 4. napján a Szegedi Törvényszék Dísztermében került sor. Az ünnepélyes bemutatón díszvendégként vett részt

Dr. Handó Tünde

, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, aki köszöntőjében méltatta Ráth György munkásságát, aki bírói tevékenysége mellett maradandót alkotott a jogirodalom számára, továbbá a képzőművészeti alkotások iránti rajongása is nyomon követhető volt. Hangsúlyozta, hogy az Ő példájából építkezve nekünk is törekednünk a tradíciók, a közös értékek megőrzésére. Kiemelte továbbá: a ma bírójának feladata, hogy a jogszabályoknak megfelelő, de emberséges döntéseket hozzanak, ehhez pedig az kell, hogy tiszteljék a bírói szervezetrendszert, tiszteljék egymást, tiszteljék magukat.

Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke köszönetét fejezte ki az Országos Bírósági Hivatal elnökének, hogy lehetőséget biztosított a pályázat keretében egy újabb tanulmánykötet megjelenéséhez, továbbá a Szegedi Tudományegyetem munkatársainak fáradtságos munkájukért. Hangsúlyozta, hogy a Szegedi Törvényszék - az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Fenntartható Értékeink Program keretében meghirdetett közös célokhoz csatlakozva - feladatának tekinti múltjának feltárását, hagyományainak, továbbá a bírósági szervezet értékeinek megőrzését a jövő számára.

Ezt követően

Dr. Stipta István

egyetemi tanár mutatta be a kötetet, majd az ünnepségen résztvevők

Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária

tanszékvezető egyetemi tanár előadásában a háború utáni magánjogi ítélkezés gyakorlatával,

Dr. Varga Norbert

egyetemi docens tolmácsolásában az árdrágítással és ezzel összefüggésben az uzsoraperekkel,

Dr. Pétervári Máté

egyetemi adjunktus a csődperek jellemzőivel ismerkedhettek meg. Az ünnepélyes bemutató zárásaként „Szerződési jog a gyakorlatban” címmel perszimuláció került bemutatásra a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Jogtörténeti Tudományos Diákkörének hallgatói közreműködésével. A Szegedi Törvényszék az Országos Bírósági Hivatal elnökének korábban meghirdetett pályázatai keretében eddig három kötetet jelentetett meg, amelyben a Szegedi Törvényszék épületeinek története mellett a Szegedi Törvényszék bíráinak életéből és a Szegedi Törvényszék magánjogi gyakorlatából szemelvényeket ismerhettek meg az olvasók. Mindezek mellett került sor a Szegedi Törvényszék Dicsőségfalának felállítására, a Szegedi Törvényszék Dísztermének névadójára és a 2017. évben megrendezett nagy sikerű történeti perszimulációra.

(Forrás: Szegedi Törvényszék)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.