Gazdaság

Szijjártó szerint így lehet Szeged a jövő nyertese

Szijjártó szerint így lehet Szeged a jövő nyertese

2019. október 12., szombat
Szijjártó szerint így lehet Szeged a jövő nyertese

A Kübekháza és a szerbiai Rábé közötti 2,3 kilométeres útszakasz és határátkelőhely ünnepélyes átadását követően exkluzív interjút adott aszegedma.hu-nak Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, amelynek Szeged lehet az egyik nagy nyertese.

Szeged lehet a fellegvár

"A termelésorientált gazdaságból szépen megyünk át egy fejlesztésorientált gazdasági pozícióba, ahol a munkahelyek magasabb hozzáadott értéket képviselnek, ahol a technológiai színvonal magasabb, mint korábban, és ahol kutatásfejlesztésre alapul a tevékenység. Ebben Szeged lehet a fellegvár" - ecsetelte a most is zajló gazdasági folyamatot, amelynek az is része, hogy a nagyvállalatok elkezdték keresni azokat a vidéki városokat, ahol fejlesztési központjaik lehetnek. Méghozzá azért vidéken, mert az egyetemekről jó képességű fiatalok jönnek ki; nincs olyan nagy verseny a munkaerőért, mint Budapesten; van munkaerő-tartalék és megfelelő az infrastruktúra - tette hozzá.

Aktív városvezetés kell a sikerhez

Ahhoz, hogy egy város sikeres lehessen beruházás-ösztönzési szempontból, szükség van arra, hogy kezdeményezően, proaktívan lépjen fel, és olyan gazdasági környezetet alakítson ki, amely vonzó tud lenni a beruházók számára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető leszögezte, egyértelműen látható, hogy az elmúlt időszakban a Debrecen, Miskolc, Szeged hármasból Debrecen és Miskolc sokkal jobban teljesített. "Szeged sokkal nagyobb részt is kivehetett volna magának a magyar gazdaság sikertörténetéből, mint amit végül kivett. Nem véletlen, hogy amikor nagy, alapvetően vidéki városokat kereső beruházásokról beszélünk, akkor azok általában inkább elkerülték Szegedet."

Botkáék nem akartak együttműködni

Szijjártó Péter azt mondta, ő maga is többször próbált egy konstruktívabb együttműködésbe kerülni a szegedi városvezetéssel annak érdekében, hogy a Szegeden lévő lehetőséget kihasználva beruházásokat sikerüljön a városba hozni. "Ezek a törekvéseim limitált sikert értek csak el. Azt gondolom, ha a városvezetés nyitottabb lett volna erre az együttműködésre, akkor Szeged is sokkal jobban kivehette volna a részét a sikerből - fogalmazott, hozzátéve, leginkább a kezdeményezőkészség és a proaktivitás hiányzott az elmúlt időszakban szegedi oldalról. - Legyen meg az együttműködési készség.

Ha valaki a rombolás és féktelen viták helyszínének tekinti az önkormányzatokat, akkor azzal kárt okoz nemcsak az országnak, hanem a saját maga általa vezetett közösségnek is."

Nemesi Pál tervei a gazdasági térképre tehetik Szegedet

Szijjártó Péter szerint ahhoz, hogy vonzó legyen egy város a beruházók számára, nemcsak a városba vezető infrastruktúrának kell fejlettnek lennie, hanem a városon belüli közlekedésnek is, de kellenek ipari parkok is Szegeden, mert az vonzza a befektetőket - tette hozzá. Nemesi Pál független polgármesterjelölt gazdasági programjával kapcsolatban elmondta, ha bizalmat kap a szegediektől Nemesi Pál, szívesen dolgozik vele a tervek megvalósításán. "Azok a fejlesztési tervek, amelyeket ő felvázolt, Szegedet jelentős mértékben előrébb tudják helyezni a magyarországi beruházás-ösztönzési térképen ahhoz képest, mint ahol jelenleg van" - vázolta a jövőben rejlő lehetőségeket. (fotó: Kovács Ferenc)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.