Hírzóna

Ötödére csökkent az álláskeresők száma Csongrád megyében

Ötödére csökkent az álláskeresők száma Csongrád megyében

2019. október 30., szerda
Ötödére csökkent az álláskeresők száma Csongrád megyében

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége Mindszenten járt, ahol a Metallucon Kft. telepén tetettek üzemlátogatást.

Juhász Tünde kormánymegbízott a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, az országos tendenciáknak megfelelően a Csongrád megyei, így a hódmezővásárhelyi járási adatok is azt mutatják, a foglalkoztatási ráták az elmúlt közel tíz évben jelentős mértékben javultak. “A vásárhelyi járásban augusztus végén 680 regisztrált munkakeresőt tartottunk számon, míg 2010-ben ugyanebben az időszakban körülbelül 3500-at. Vagyis kilenc év alatt közel ötödére csökkent a regisztrált munkakeresők száma ebben a járásban” – ismertette az adatokat. Juhász Tünde arra is kitért, a megye helyzetét javítja, hogy jobb a középiskolai végzettségűek aránya, illetve a legfeljebb általános iskolai végzettségűek száma is alacsonyabb. Mindemellett elmondta, az állások száma is fontos mutatószám: a betöltetlen állások száma a megyében meghaladja a tízezret. “Ez jóval több, mint az álláskeresők száma” – mondta. Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, hamarosan álláskereső-kereső szolgáltatást kell indítani a foglalkoztatási paktumban. A Csongrád megyei foglalkoztatási paktum erősségeként nevezte meg, hogy alulról építkező kezdeményezés, így azok, akiknek a segítését célozza meg az egyes szereplők együttműködése, első kézből, közvetlenül kerülhetnek helyzetbe az által, hogy megtekinthetik a vállalkozásokat és a vállalkozásban folyó munkát az üzemlátogatásokon. Kőkúti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, amíg egy álláskereső is van a megyében, addig kell folytatni a munkát. “A számok alapján azonban kijelenthető, hogy szép eredményeket értünk el” – mondta Kőkúti, aki felidézte, a kamara szerepe hosszú évekre nyúlik vissza az álláskeresők és a munkáltatók közötti kapcsolatfelvétel segítésében. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt címe: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító: TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001 (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.