Nyáron strandolni, ősszel kóstolni érdemes a Balatonon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem áll meg az élet a magyar tengeren augusztus után sem, sőt, ilyenkor, amikor nincs nagy tömeg, még talán könnyebb is felfedezni a Balatonnak azt a színpompás arcát, amely egyébként egész évben, minden évszakban vár mindenkit. A Balaton és környéke ugyanis számos gasztronómiai élményt kínál az év minden szakában: Füred és Csopak környékén például nyurgaponty hasaalját szervíroznak szőlős káposztával.

Magyarországon hét borrégiót tartunk számon, amelynek a Balatoni borrégió az egyike, bortermelése egészen az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlik vissza. A Balatoni borrégiót hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai, mindegyik több fajta bort is kínál az arrafelé járóknak.

Van egy különleges szőlőfajta, amelynek nevéhez egy legenda is kapcsolódik. Ez a rózsakő, amelyet 1957-ben állítottak elő a kéknyelű és budai fajták keresztezésével. A nevet a Badacsony egyik nevezetessége, a Rózsakő ihlette. Egy, a Kisfaludy Sándor háza felett található, lapos bazalttömbről van szó, amelyen a költő szívesen üldögélt feleségével, Rózával.

Úgy tartják, hogy ha egy leány és egy legény kézen fogva, a Balatonnak háttal ráül a kőre, akkor még abban az évben egybekelnek. A kő varázsereje azonban akkor is működik, ha csak a lány ül a kőre, háttal a tónak, és a kedvesére gondol, mert akkor annak a szíve érte fog dobogni.

A Balatonnál számos hangulatos csárda és étterem várja a vendégeit. Badacsonyban a halételek közül érdemes megkóstolni a badacsonyi haltöpörtyűt, amelyet a hal hasának aljából készítenek: fűszerezve, paprikás lisztbe forgatva, majd olajban ropogósra sütve tálalják.

Balatonfüred és Csopak környékéről a nyurgaponty hasaalját szőlős káposztával szolgálják fel, Balatonboglár térsége pedig a fogassüllőről nevezetes.

A szálkanélküli halat egészben sütik meg, citromkarikával díszítik, és általában tepsis burgonyával kínálják. A balatoni térségre jellemző étel még a cserépedényben sült szarvasragu, amihez őszi zöldségeket és almás zellerpürét kínálnak, a szárnyashúsok kedvelőinek pedig Balatonboglár körül a helyi vadréce- és vadlúdsülteket érdemes kipróbálniuk. Zala megye tájjellegű specialitásai közé tartozik a tökös-mákos rétes, amit szintén semmiképp sem szabad kihagyni.

És nem csak éttermek, de igazi kulináris nyüzsgés is várja az utazókat a Balatonnál októberben is. Október 18-20-án Balatonfüreden is lesz fesztivál: a hagyományos felvonuláson kívül borlovagrend avatás, kulturális programok, vásár és gasztronómia különlegességek várják az érdeklődőket. Október 19-20-án a szigligeti strandon pedig Süllőfesztivált rendeznek halételekkel, helyi étel- és borkülönlegességekkel.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a csodasmagyarorszag.hu weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Előző sztori

Nemesi: A szegedi nyugdíjasoknak joguk van a nyugodt, biztonságos élethez

Következő sztori

Hortobágy, Tisza-tó, Debrecen - ősszel is csodás célpontok

Legutóbbi hasonló cikkek