Közélet

Nyáron strandolni, ősszel kóstolni érdemes a Balatonon

Nyáron strandolni, ősszel kóstolni érdemes a Balatonon

2019. október 1., kedd
Nyáron strandolni, ősszel kóstolni érdemes a Balatonon

Nem áll meg az élet a magyar tengeren augusztus után sem, sőt, ilyenkor, amikor nincs nagy tömeg, még talán könnyebb is felfedezni a Balatonnak azt a színpompás arcát, amely egyébként egész évben, minden évszakban vár mindenkit. A Balaton és környéke ugyanis számos gasztronómiai élményt kínál az év minden szakában: Füred és Csopak környékén például nyurgaponty hasaalját szervíroznak szőlős káposztával.

Magyarországon hét borrégiót tartunk számon, amelynek a Balatoni borrégió az egyike, bortermelése egészen az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlik vissza. A Balatoni borrégiót hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai, mindegyik több fajta bort is kínál az arrafelé járóknak.

Van egy különleges szőlőfajta, amelynek nevéhez egy legenda is kapcsolódik. Ez a rózsakő, amelyet 1957-ben állítottak elő a kéknyelű és budai fajták keresztezésével. A nevet a Badacsony egyik nevezetessége, a Rózsakő ihlette. Egy, a Kisfaludy Sándor háza felett található, lapos bazalttömbről van szó, amelyen a költő szívesen üldögélt feleségével, Rózával.

Úgy tartják, hogy ha egy leány és egy legény kézen fogva, a Balatonnak háttal ráül a kőre, akkor még abban az évben egybekelnek. A kő varázsereje azonban akkor is működik, ha csak a lány ül a kőre, háttal a tónak, és a kedvesére gondol, mert akkor annak a szíve érte fog dobogni.

A Balatonnál számos hangulatos csárda és étterem várja a vendégeit. Badacsonyban a halételek közül érdemes megkóstolni a badacsonyi haltöpörtyűt, amelyet a hal hasának aljából készítenek: fűszerezve, paprikás lisztbe forgatva, majd olajban ropogósra sütve tálalják.

Balatonfüred és Csopak környékéről a nyurgaponty hasaalját szőlős káposztával szolgálják fel, Balatonboglár térsége pedig a fogassüllőről nevezetes.

A szálkanélküli halat egészben sütik meg, citromkarikával díszítik, és általában tepsis burgonyával kínálják. A balatoni térségre jellemző étel még a cserépedényben sült szarvasragu, amihez őszi zöldségeket és almás zellerpürét kínálnak, a szárnyashúsok kedvelőinek pedig Balatonboglár körül a helyi vadréce- és vadlúdsülteket érdemes kipróbálniuk. Zala megye tájjellegű specialitásai közé tartozik a tökös-mákos rétes, amit szintén semmiképp sem szabad kihagyni.

És nem csak éttermek, de igazi kulináris nyüzsgés is várja az utazókat a Balatonnál októberben is. Október 18-20-án Balatonfüreden is lesz fesztivál: a hagyományos felvonuláson kívül borlovagrend avatás, kulturális programok, vásár és gasztronómia különlegességek várják az érdeklődőket. Október 19-20-án a szigligeti strandon pedig Süllőfesztivált rendeznek halételekkel, helyi étel- és borkülönlegességekkel.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el acsodasmagyarorszag.huweboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.