Politika

Lesz harmadik alpolgármester, vagy csak bakizott az önkormányzat?

Lesz harmadik alpolgármester, vagy csak bakizott az önkormányzat?

2019. október 30., szerda
Lesz harmadik alpolgármester, vagy csak bakizott az önkormányzat?

Módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ) a pénteki alakuló ülésen, amelyen az alpolgármesterekről is döntött a grémium. Két alpolgármestert választottak meg, azonban a módosított SZMSZ továbbra is három alpolgármestert tartalmaz. Nem tudni, hogyan maradhatott benne a várospolitikai tisztség, Botka László pedig azt mondta, még nem döntötte el, hogy mi lesz a poszt sorsa. Visszatérhet a lemondott Solymos László?

"Azaz SZMSZ, amelyet most önök megszavaztak, három alpolgármesteri posztot tartalmaz” – világított rá Szabó Bálint képviselő az alakuló közgyűlésen pénteken azután, hogy a grémium elfogadta az önkormányzat SZMSZ módosítását. Erről Botka László polgármester az ülés kezdetén úgy fogalmazott, pusztán technikai módosításokat tartalmaz az előterjesztés a Csongrád Megyei Kormányhivatal ajánlásai alapján. Az előterjesztésben jól látható, a módosítás valóban három alpolgármesteri tisztséget tartalmaz. Az önkormányzat tisztségviselői között a dokumentum várospolitikai, gazdasági, valamint városfejlesztési alpolgármestereket tartalmaz.

Szabó ezután arról érdeklődött, kit jelöl alpolgármesternek Botka, ám a polgármester idegesen csupán annyit válaszolt, hogy még nem döntötte el.

"A várospolitikai tisztség Solymos Lászlóra vár esetleg, vagy Szentgyörgyi Pálra, vagy mi volt ennek az SZMSZ-módosításnak a célja?" – célzott Szabó arra, hogy májusban lemondott posztjáról Solymos László várospolitikai alpolgármester, ezzel együtt pedig képviselői tisztségéről is.

Solymos egyike Botka László azon munkatársainak Mózes Ervin, a város akkori főjegyzője és Kalmár Gábor kabinetfőnök mellett, akit tavaly ősszel felbujtóként hűtlen kezelésért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nem jogerősen a Gyulai Járásbíróság a parkolóügyként elhíresült botrány miatt. A képviselő a botrány miatt az ismét megválasztott Nagy Sándor városfejlesztési, és Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármesternek azt javasolta, jól vigyázzanak, mit írnak alá, nehogy hasonló ügybe keveredjenek, mint Solymos. Az alpolgármestereket közvetlenül a polgármester jelöli ki, a várospolitikai alpolgármester tisztsége fajsúlyos, a polgármester közvetlen helyettesének tekinthető, ezért nem mindegy, hogy mit kezd Botka László a poszttal.

Szentgyörgyi Pál és Solymos László. Ma már egyikük sem alpolgármester. Fotó: Kovács Ferenc

Ugyan Botka semmit sem mondott arról, mit tervez a várospolitikai alpolgármester tisztségével, azonban Szabó Solymost említve megjegyezte, szerinte nem kellene megvárni a parkolóügy jogerős ítéletét. Másodfokon először május végén tárgyalták a parkolóügyet, azonban akkor még nem született jogerős ítélet.A bíró a tárgyalást azzal az indokkal napolta el, hogy a fellebbezések áttanulmányozására van szükség, mivel abban azok alapján lehetséges, hogy bizonyítási eljárást kell lefolytatni. A következő tárgyalás időpontját október 31-re tűzték ki, viszont ezt elnapolták, értesüléseink szerint december 10-re. Erre előre nem látható, objektív okok miatt volt szükség – közölte megkeresésünkre a Gyulai Törvényszék. Korábban felmerült Tóth Péter neve is az alpolgármesteri tisztségek kapcsán, azonban őt nem jelölte Botka, és az Összefogás Szegedért listájáról sem került be a grémiumba. Közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést az önkormányzati választás után, melyben arról írt, hogy családi tragédia miatt egy időre elcsendesül. Biztosan eldőlhet a tisztség sorsa a következő két ülésen: a novemberi közgyűlésen újra módosíthatják az SZMSZ-t és kivehetik a betöltetlen posztot, amennyiben tévedésből maradt a szabályzatban, vagy amennyiben Szabó felvetése beigazolódik, és a parkolóper jogerős ítéletét várják a városházán, vagyis Solymosnak tartogatják a várospolitikai tisztséget, akkor az év végi, decemberi ülésen jelölheti Botka László egykori munkatársát. A témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.