Közélet

Korszerűsítik az algyői és a szegedi szennyvíztisztító telepet

Korszerűsítik az algyői és a szegedi szennyvíztisztító telepet

2019. október 2., szerda
Korszerűsítik az algyői és a szegedi szennyvíztisztító telepet

Javul a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,36 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen - Algyőn és Szegeden - korszerűsítik a szennyvíz kezelését - közölte a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója szerdán a Tisza-parti nagyközségben.

Istókovics Zoltán a Csongrád megyei település szennyvíztisztító-telepén megvalósuló fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a cég az Aradi vízművekkel közösen pályázott a környezetvédelmi beruházásra. 2,55 millió euró uniós támogatást nyertek el, melyet romániai és magyarországi források egészítenek ki a vállalkozások önereje mellett. Az aradi cég a Körös mentén Borosjenőn (Ineu) és Gurahoncon, valamint a Marosnál Aradon és Lippán (Lipova) korszerűsít, illetve épít szennyvíztisztító-telepet. A határ magyar oldalán 966 ezer euróból az algyői és a szegedi szennyvíztisztító technológiáját fejlesztik tovább. Az üzemirányítási rendszer modernizációja mellett kicserélik a telepek villamosenergia-fogyasztásának akár 40 százalékát is adó levegőztető berendezéseket, valamint más elavult, elhasználódott eszközöket. A kezelt szennyvíz fizikai és kémiai paramétereit mérő - részben távolról is elérhető - rendszert is kialakítanak - ismertette a szakember. A 2021 májusáig tartó projekt keretében a két cég közös mérési adatbázist hoz létre, valamint folyamatos elemzéseket végez és megosztják üzemeltetési tapasztalatikat is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.