Közélet

Helyismereti versenyt rendeztek a Tornyai-múzeumban

Helyismereti versenyt rendeztek a Tornyai-múzeumban

2019. október 8., kedd
Helyismereti versenyt rendeztek a Tornyai-múzeumban

Az idén 48. alkalommal szervezte meg azIsmerd meg Vásárhelyt!című vetélkedőt a város általános- és középiskolásai számára a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A verseny egyik helyszíne a Tornyai János Múzeum volt.

A 31 általános és 23 középiskolai csapat, összesen száznál is több diák részvételével zajlott próbatétel célja Hódmezővásárhely kulturális nevezetességeinek megismertetése volt. A múzeumban megoldandó feladatlap kérdéseit a közgyűjtemény szakemberei úgy állították össze, hogy a válaszokat a látványraktárt felkeresve találhassák meg a versenyzők, viszont mobiltelefonnal, internetes kereséssel nem juthattak közelebb a megoldáshoz. A diákok a vitrinekben lévő anyagot megszemlélve megtudhatták, hogy a város egykori kalaposmesterét Oskovics Józsefnek hívták, s hogy a raktár 14. kiállítószekrényében őrzött, 1879-ben készült pecsétjével a H.M.VÁSÁRHELYI SZABÓ IPAR TÁRSULAT iratait hitelesítették, valamint azt is, hogy a gerebent eleink a len fésülésére használták. A városismereti vetélkedőn az általános iskolások között a legjobb eredményt Kis-Molnár Zsuzsanna és Bánfi Emma kettőse érte el a Varga Tamás Általános Iskolából, a második helyen Farkas Emma és Rózsa Laura végzett a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából, míg a harmadik helyet a Mihályi Barbara és Bartucz Fanni alkotta csapat szerezte meg a Varga Tamás Általános Iskolából. A középiskolások versenyében az első helyen Gál Evelin és Bányai Szabolcs duója végzett az Eötvös József Szakközépiskolából, a második helyen a Bethlen Gábor Református Gimnázium Bodzsár Míra és Forrai Fruzsina összeállítású csapata végzett, míg a harmadik helyezettnek járó elismerést a szervező szakközépiskola Győrfi Dominik és Frield Máté összeállítású csapata vehette át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.