Közélet

Erdélyi diákok látogattak Vásárhelyre

Erdélyi diákok látogattak Vásárhelyre

2019. október 21., hétfő
Erdélyi diákok látogattak Vásárhelyre

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola vendégeként Hódmezővásárhelyen tartózkodó farkaslakai és székelyudvarhelyi gyerekek látogattak el a hétvégén az Emlékpontba és a Tornyai János Múzeumba.

Mihály Edit, a Farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola igazgatója az Emlékpontban elmondta, hogy a magyar kormány Határtalanul pályázatának segítségével látogattak Magyarországra. Az erdélyi gyerekek a vendéglátó gimnáziumban tett látogatáson megismerték a vásárhelyi tanintézményt és ismerkedtek a helyi diákokkal, s az Emlékpontot is közösen keresték fel, ahol a vásárhelyi tanintézmény igazgatója, Árva László kalauzolta a tanulókat a város 1945 és 1990 közötti történelmét bemutató állandó kiállításban, rámutatva kommunizmus időszakának helyi és erdélyi történéseinek hasonló történéseire.

Magyar magyarnak testvére – fogalmazta meg az igazgatónő, miért is tartják fontosnak a programban való részvételt. Ennek köszönhetően diákjaiknak lehetősége nyílik megismerni Magyarországot, láthatják, hogyan tanulnak a fiatalok, a tantárgyaik hasonlóak, az irodalmunk pedig teljesen azonos. Farkaslakán – amely területi központ is, kilenc kapcsolódó településsel – hetente fogadnak magyarországi diákcsoportokat, s amikor a községben feltűnik egy magyar rendszámú autóbusz, a gyerekek örömmel várják a látogatókat. A községet a legtöbben Tamási Áron szülőfalujaként ismerik, s író az ottani temetőben nyugszik. Farkaslakán nyitott, fogékony és kreatív emberek élnek – tette hozzá Mihály Edit.

Az erdélyi iskolába a hét települési tagintézménnyel együtt összesen 570 diák jár, Farkaslaka pedig színmagyar település, így minden gyermek magyar iskolában tanul, ahol két idegen nyelv, az angol és a román szerepel a diákok tanrendjében.

A Tornyai János Múzeumba látogató harminc székelyudvarhelyi diáknak Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze mutatta be a város történetét, s a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjai számukra is ismerős eszközöket találtak a látványraktárban, s érdeklődéssel szemlélték vásárhelyi múzeum régészeti és helytörténeti kiállításának anyagát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.