//

Csúcsra jár a babaváró hitel

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jegybank friss statisztikái szerint minden eddiginél nagyobb volt a babaváró hitel népszerűsége augusztusban. Szakértők úgy látják, az ősz még erősebb lehet a lakossági hitelezés terén – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A lap szerint augusztusban fölöttébb jelentős összeget, mintegy 110 milliárd forintot folyósítottak a bankok az akár tízmillió forint összegű babaváró hitelből, ami 68 százalékkal több, mint egy hónappal korábban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Érdekesség, hogy az előző hónaphoz képest a jegybank felfelé módosította a babaváró hitel júliusi számait a bankok pontosítása alapján: a múlt hónapban még 55 milliárd forintos új volumennel számoltak, a mostani statisztikában viszont 65 milliárd forintról van szó, tehát még az első eredményekhez képest is erősebben nyitott a babaváró hitel – hívta fel a figyelmet a Bank360.

A szakportál szerint az óriási léptékű növekedés oka az, hogy a bankok augusztusra leküzdötték a babaváró ügyintézésével járó kezdeti nehézségeket és megoldódtak a problémák. A fiatal családosok már megfelelő dokumentumokkal kezdhettek az igénylésbe, az ügyintézők is felkészültebbek lettek, miközben a hatalmas kezdeti roham is csitult valamelyest.

A hitelkonstrukció népszerűsége meglátszik a lakáshitel-folyósításokon is: míg idén átlagosan a hazai lakosság 76 milliárd forintnyi új lakáskölcsönt vett fel havonta, addig augusztusban ez 68,2 milliárd forint volt, ami 12 százalékkal kevesebb a júliusi 77,2 milliárdos folyósítási összegnél.

Pedig a banki ajánlatok továbbra is csábítóak a Bank360 szerint: az átlagos hitelköltség-mutató tovább csökkent augusztusban a személyi kölcsönöknél (13,62 százalék), de a lakáshiteleknél is hónapok óta a mélyben vannak (5,04 százalék). Babaváró ide vagy oda, az ősz erős lesz a hitelezés terén, főleg a fogyasztási kölcsönöknél és az áruhiteleknél várható felfutás, ennek oka az ünnepi időszak közeledte.

Augusztusban a szezonálisan igazított adatok szerint a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betétállományuk is nőtt. Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 142,7 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 156 milliárd forintos növekedést mutatott. A babaváró hitelek augusztus végi állománya pedig 166 milliárd forintot tett ki.

Előző sztori

27 millióval károsított meg négy céget egy vásárhelyi csaló

Következő sztori

Húszezerre növelik az önkéntes katonák számát

Legutóbbi hasonló cikkek