Közélet

Bírósági titkárok és fogalmazók vetélkedtek a Szegedi Ítélőtáblán

Bírósági titkárok és fogalmazók vetélkedtek a Szegedi Ítélőtáblán

2019. október 29., kedd
Bírósági titkárok és fogalmazók vetélkedtek a Szegedi Ítélőtáblán

Négy dél-alföldi megyéből érkeztek bírósági titkárok és fogalmazók a Szegedi Ítélőtáblára, ahol az országos pervezetési verseny regionális döntőjét rendezték meg október 28-án. A polgári ügyszakban dr. Liget Levente (Szolnoki Törvényszék) lett az első, míg a büntető ügyszakban dr. Varga Diána (Gyulai Törvényszék) bizonyult a legjobbnak.

A vetélkedőn részt vevő indulókat, az őket segítő csapatokat, valamint a zsűri tagjait, a verseny szervezőit dr. Kiss Gabriella, a Szegedi Ítélőtábla elnöke köszöntötte. Elmondta: az elmúlt hét végén ünnepeltük az Igazságszolgáltatás Európai Napját, és ez a verseny is ehhez a jeles naphoz kapcsolható. A rendezvény stratégia célja – miként azt az Országos Bírósági Hivatal vezetése is kihangsúlyozta tavaly a verseny első meghirdetésekor – magas szinten ítélkező bírák kinevelése, melynek egyik legfontosabb része a gyakorlati képzés. És mi lehetne egy valós, vagy a valóság lehetőségét magában rejtő ügy tárgyalásánál megfelelőbb mindehhez?

A résztvevőknek ügyszakonként azonos jogeset alapján kellett bírósági tárgyalást levezetni. A dolgukat nehezítette, hogy más megyéből érkező csapatok tagjai, akik a védő, az ügyész, a tanú, a szakértő szerepeket alakították, igyekeztek olyan váratlan helyzeteket teremteni, ami alaposan próbára tette a bíróként fellépő versenyzők tárgyi tudását és pervezetési képességét.

A versenyzők teljesítményét zsűritagként a Szegedi Ítélőtábla és az illetékes törvényszékek (Szeged, Kecskemét, Szolnok és Gyula) polgári, illetve büntető kollégiumának vezetői, bírái értékelték. Az eredményhirdetésen a két zsűrielnök, dr. Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője és Zanóczné dr. Ocskó Erzsébet az ítélőtábla polgári ügyszakának tanácselnöke dicsérte a versenyzők felkészültségét, de felhívták a figyelmet a hiányosságokra is. Kiemelték, hogy mindent összevetve a tavalyihoz hasonlóan az idén is nagyon magas színvonalon zajlott a verseny.

Dr. Benedek Tibor, az ítélőtábla tanácselnöke, a verseny főszervezője az oklevelek átadásakor szintén elismerően beszélt valamennyi résztvevő munkájáról, egyben bejelentette. hogy az országos döntőn a Dél-alföldi régiót a két győztes, dr. Varga Diána (aki idén másodszor lett első) és dr. Liget Levente képviseli majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.