Közélet

Alkotó diákok munkáiból nyílt kiállítás a vásárhelyi gimnáziumban

Alkotó diákok munkáiból nyílt kiállítás a vásárhelyi gimnáziumban

2019. október 20., vasárnap
Alkotó diákok munkáiból nyílt kiállítás a vásárhelyi gimnáziumban

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Németh László Gimnázium, Általános Iskola a Diákok Őszi Tárlatát, amelyet a Tornyai János Múzeum művészettörténésze és a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat társkurátora, Képiró Ágnes nyitott meg.

Az idei diáktárlat különlegessége, hogy a hódmezővásárhelyi diákok mellett marosvásárhelyi tanulók is részt vettek rajta, s témájának megjelölésében,Vásárhely(ek) – közös hazánk címmel a két város építészeti értékeinek és motívumainak képzőművészeti eszközökkel való megvalósítására hívták fel a diákok figyelmét. – A hazai képzőművészet szempontjából kiemelten fontos napon, október 18-án, a Magyar Festészet Napján nyílik meg a Diákok XVII. Őszi Tárlata – hívta fel a figyelmet megnyitójában Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze. Mint elmondta, hasonlóan a legrégebbi múltra visszatekintő hazai képzőművészeti seregszemléhez, a Vásárhelyi Őszi Tárlathoz, a diákok tárlatára benyújtott pályaműveket is szakértő zsűri válogatja, és javasol műveket díjazásra. Az idén mintegy kétszázötven alkotással pályáztak az általános és középiskolások, s a kiállításon való szereplés önmagában véve is elismerés – hívta fel a figyelmet Képiró Ágnes –, hiszen csak a zsűri által kiválasztott, közel 130 tanuló műve kerülhetett a földszinti és emeleti paravánokra. A Diákok XVII. Őszi Tárlatának első díját Katona Dóra, az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola 11. osztályos diákja vette át (felkészítője Bozsér Zsolt), a második díjat Szabó Szófia, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola ötödikes diákja érdemelte ki (felkészítő tanára Kakuk Tünde), míg a harmadik helyen Varjú Rozália, a Klauzál Gábor Általános Iskola nyolcadikos tanulója végzett (felkészítője Szilágyiné Szabó Mónika), míg a zsűri különdíjat ítélt Gábosi Eszternek, a Református Kollégium Marosvásárhely diákjának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.