/

50 milliót tisztára mosó férfivel szemben emeltek vádat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a budapesti férfival szemben, aki egy lengyel és egy török cég sérelmére elkövetett csalásból származó pénz tisztára mosásában működött közre – közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a férfi egy szegedi székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként állt kapcsolatban a szintén érdekeltségébe tartozó hasonló nevű, Szlovákiában bejegyzett céggel. A szlovák cég számlájára 2016 februárjában, illetőleg áprilisában előbb egy iraki gazdasági társaság utalt 145 ezer eurót, majd egy svéd gazdasági társaság utalt 22 ezer eurót. Az átutalások címzettje eredetileg az iraki gazdasági társasággal üzleti viszonyban levő török, illetőleg svéd gazdasági társasággal üzleti kapcsolatban levő lengyel cég lett volna. A tranzakciókat megelőzően azonban ismeretlenek megtévesztő e-maileket küldtek azzal a tartalommal, hogy megváltozott a korábbi üzleti kapcsolat során használt bankszámla száma és az utalásokat a jövőben az üzenetben közölt új bankszámlákra kérik teljesíteni. Az így eltérített pénzösszegeket azután a gyanúsított az érdekeltségébe tartozó szlovák cég tovább utalását követően a Szegeden bejegyzett kft. számlájáról felvette és azzal sajátjaként rendelkezett.

A bűncselekményekkel összefüggésben mind Szlovákiában, Svédországban, Lengyelországban, mind pedig Törökországban büntetőeljárások indultak, azonban a megtévesztő üzeneteket küldő elkövetők kilétét nem sikerült a külföldi hatóságoknak megállapítania. A tényállás teljes felderítésében segítséget nyújtott és közreműködött az európai uniós ügyészi szerv, az Eurojust, amelynek keretében a felsorolt országokban folyamatban levő büntetőeljárások iratainak gyors beszerzésére, személyes találkozók megszervezésére is sor került, biztosítva a magyar büntetőeljárás eredményességét.

A Csongrád Megyei Főügyészség különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a magyar férfival szemben. A főügyészség a bűnösség beismerése mellett a terhelttel egyezséget kötött, indítványozva vádiratában annak bíróság általi jóváhagyását.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Előző sztori

Elismerte a nőverést Botka beszállítója

Következő sztori

Kezdődik az egyetem őszi állásbörzéje

Legutóbbi hasonló cikkek