Közélet

Vihar után Szegeden: folyik a károk összesítése, ötszáz helyen még nincs áram

Vihar után Szegeden: folyik a károk összesítése, ötszáz helyen még nincs áram

2019. szeptember 10., kedd
Vihar után Szegeden: folyik a károk összesítése, ötszáz helyen még nincs áram

Hatalmas pusztításokat végzett az orkán erejű széllel érkezett vihar hétfőn Szegeden és környékén. A tömegközlekedés megbénult, negyvenezer háztartásban áramszünet keletkezett, és legalább hárman megsérültek, egy ember súlyosan.

Hétfőn délután háromnegyed három körül csapott le az erős,

helyenként 110 kilométer/órát is meghaladó széllel érkezett vihar Szegedre és térségére.

A tömegközlekedésben azonnal káosz keletkezett.

A leszakadt felsővezetékek miatt a villamosok és a trolik is mozdulatlanná váltak, az utasokat leszállították a járművekről a szakadó esőben. A vesztegelő tömegközlekedési járművek miatt hatalmas dugók alakultak ki városszerte.

Szegedet és térségét érintette leginkább a Dél-Alföldön végigvonult ítéletidő, amely nagy károkat okozott. Az orkán erejű szél a megyeszékhely mellett Ásotthalomtól Deszken át Röszkéig tombolt.A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki.

Az első percekben közel negyvenezer ügyfélnél keletkezett áramszünetet, Szegeden nyolcezer fogyasztási helyen szűnt meg az áramszolgáltatás. A térségben a leginkább érintett települések Kiszombor, Kübekháza, Klárafalva, Deszk, Röszke, Ásotthalom és Szatymaz voltak.

Az áramkimaradásokat a Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) munkatársai a katasztrófavédelemmel közösen azonnal elkezdték elhárítani, de annak ellenére, hogy nagy erőkkel dolgoztak, kedd reggelre még ötszáz fogyasztási helyen továbbra sem volt áram.

Nehezítette a helyzetet, hogy az NKM áramhálózati társaságának anyagraktárát is megrongálta a vihar.

A pusztítás az utcákon szemmel látható volt, több autót kidőlt fák, leszakadt faágak rongáltak meg, és több épületben, köztük az SZTE ÁJK épületében és a Szegedi Nemzeti Színházban is károk keletkeztek.

Az egyetem jogi karán a vihar leszakította a gerendákat és betörte ablakokat, a színháznak pedig megrongálta a tetőszerkezetét, de több magántulajdonú ingatlanban is károk keletkeztek.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a szegedma.hu megkeresésére közölte, jelenleg is tart a viharkárok bejelenteinek feldolgozása, és az anyagi veszteség összesítése, hivatalos adatokat a hét második felére ígértek.

A hétfői égi csapásnak személyi sérültjei is voltak, a Széchenyi téren három padon ülő ember fejére hatalmas faág esett, az egy súlyos és a két könnyebb sérültet mentővel szállították kórházba.

Portálunk érdeklődött az állapotukról, de a kórház és a mentőszolgálat egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz hétfő estig hétszáz bejelentés érkezett. A szervezet is megerősítette, hogy hárman megsérültek a Széchenyi téren. Egy kislány lába beszorult egy faág alá, ezért őt ki kellett menteni. A szegedma.hu információi szerint a legsúlyosabban egy középkorú férfi sérült meg.

Frissítés 11:35-kor:

Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet válaszolt megkeresésünkre. "A balesethez kiérkező négy mentőegység két fiatal lányt súlyosabb, egy férfit pedig könnyebb sérülésekkel látott el. A mentők ezután mindhárom sérültet stabil állapotban szállították kórházba" - közölte Hangai József regionális kommunikációs munkatárs. A Széchenyi teret egy időre le is kellett zárni, kedd reggelre azonban megnyitották, újra át lehet haladni rajta, de a romeltakarítási munkálatok még akkor is zajlottak.

A Stefániát is jelentősen felforgatta a hatalmas vihar, másnap reggel ez a látvány tárult az arra járók szeme elé:

A pusztítás nyomai az Etelka soron, az Erdő utcában, a Tápai utcában is láthatók voltak még kedd reggel.

Egy panelháznak a tetejéről méteres darabok estek a földre, kész csoda, hogy ott senki sem sérült meg.

(fotók: Kovács Ferenc)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.