Írjon nekünk

Közélet

Úgy kell Szeged gazdaságát fejleszteni, ahogy az Egyetem teszi a kormány támogatásával

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

A Szegedi Fidesz üdvözli, és teljes mellszélességgel támogatja az egykori szovjet laktanya egyetemi-kormányzati fejlesztését. A 85 hektáros területen ugyanis kormányzati támogatással épül a Science Park, ahová az Egyetem magas hozzáadott értékű terméket előállító vállalkozásokat vár, amikor az országosan is egyedülálló ipari park és vállalkozói övezet megnyitja kapuit. A helyi Fidesz szerint ebben a formában, tervezetten kell a helyi gazdaságot erősíteni. Nagyon örülünk, hogy az Egyetem érti az idők szavát – fogalmaz közleményében Bartók Csaba, a helyi szervezet vezetője.

Az elmúlt időszakban sokan észrevették, hogy a volt szovjet laktanya – ahonnan 1991 februárjában távozott az utolsó szovjet katona – területén munkálatok zajlanak. Korábban a Kormány 1,7 milliárd forintot biztosított a terület lőszer-mentesítésére, bontásokra, bozótirtásra és régészeti munkákra, azaz kármentesítésre, a munkálatok év végére befejeződhetnek, mellyel a helyszín beruházásra alkalmassá válik – írja Bartók.

A 85 hektáros terület állami tulajdonban és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében van.

Szerdán a Kormány elfogadta a Science Park Szeged fejlesztési tervezetét és megvalósítását. Ezzel az ELI-ALPS közvetlen fizikai környezetében állami szerepvállalás és támogatás mellett,

az Egyetem tudásbázisára épülve Szeged új típusú „vállalkozói övezete” alakul ki, amely ösztönzi a tudásalapú üzleti tevékenység megteremtését, növekedését, és regionális gazdaságélénkítő hatása is vitathatatlan lesz.

A komplex fejlesztés lényeges része az SZTE-n folyó mérnöki képzés továbbfejlesztése, a struktúraváltás a műszaki és informatikai képzési és kutatási területen. A villamosmérnöki BSc szak az ország nagy egyetemei közül már csak Szegeden hiányzott, ezért ez is elindulhatott már a 2019/20 tanévben 4 specializált szakmai képzési úttal.

“A fejlesztési terv 4 év alatt valósul meg. A terület 2 részre oszlik, az egyetemi részre, mely felsőoktatási-, és a kutatás-fejlesztések helyszíne, és egy 65 hektáros piaci alapon hasznosítható részre, a magánjellegű befektetések számára: elsősorban magas hozzáadott értéket előállító vállalkozások számára, akiknek előny az ELI közelsége és az itteni egyetemi tudás és együttműködés”

– fejtette ki Bartók Csaba, a szegedi fidesz elnöke, illetve a Modern Városok Program szegedi biztosa.

Az egyetemi részen pedig Inkubátorház, Járműipari Kompetencia Központ, majd Műszaki-Technológiai Központ valósul meg. Sor kerül a diáklakások és kollégiumok fejlesztésére, valamint  a meglévő, eredeti funkcióját tekintve művelődési ház átalakítására, ahol a Látogató Központ és Informatikai Múzeum lesz.

Ez – a mérnökképzés fejlesztésével, a terület közművesítésével, belső utak megépítésével együtt – több mint 31 milliárd Ft forrást igényel négy év alatt. A Kormány pozitív döntésével a munka elindulhat, az ez évi támogatás rendelkezésre áll.

Ez a döntés Szeged és a régió gazdasági fellendülése érdekében egy kiemelkedően fontos projekt elindítását jelenti, amely megvalósulásához az Egyetem, az állami szereplők és az önkormányzatok, kiemelten a szegedi önkormányzat összehangolt együttműködésére is szükség van.

– Arra kérjük a szegedi polgárokat, október 13-án válasszunk magunknak egy olyan jövőt, hogy a következő években együtt a kormányzattal, kormányzati támogatással hasonló nagy ipari fejlesztéseket valósíthassunk meg – közölte Bartók Csaba.

Azt mondta,

a Szegedi Tudományegyetem bebizonyította, hiteles koncepcióval és szakmai tervekkel rendelkezik a gazdaságfejlesztés területén is. Szeged polgárainak ehhez hasonló menedzserszemléletű vezetésre van szüksége október 13. után, és Nemesi Pál független polgármesterjelölt a garancia arra, hogy ehhez hasonló nagy tervekbe vághatunk

– zárta közleményét.

Tovább olvasom

Közélet

Márciusban elkezdődik az új atlétikai centrum építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

Március végén elkezdődhet az új atlétikai centrum építése az SZVSE-pályán, a beruházás várhatóan még idén megvalósul.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyolcvan év elhallgatott történelméről szólt az Emlékpont könyvbemutatója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként.

Tovább olvasom

Hírzóna

A kormány figyelmeztet, hogy senki ne utazzon fertőzött területekre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kag.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ha valaki mégis megteszi ezt, akkor regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál.

Tovább olvasom

Aktuál