Gazdaság

Több mint félmilliárd forint adót csalt egy szerb vállalkozó Szegeden

Több mint félmilliárd forint adót csalt egy szerb vállalkozó Szegeden

2019. szeptember 23., hétfő
Több mint félmilliárd forint adót csalt egy szerb vállalkozó Szegeden

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szerb férfival szemben, aki 2010-ben és 2011-ben mintegy 570 millió forint adóhiányt okozott az állami költségvetésnek híradástechnikai eszközök kereskedésével összefüggésben - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlott 2010 tavaszán alapított kiskunhalasi székhellyel egy egyszemélyes gazdasági társaságot, amelynek székhelyét 2011-ben Szegedre helyezte át. A cég fő tevékenységi köre elektronikus híradástechnikai berendezések és alkatrészek nagykereskedelme volt, ezen belül is elsősorban mobiltelefonokat szerzett be az Európai Unió területéről. A vádbeli, mintegy másfél éves időszakban több mint kétmilliárdos forgalma volt mobiltelefonok beszerzéséből a vádlott által vezetett gazdasági társaságnak, amely szinte teljes egészben valótlan tartalmú számlákkal továbbértékesített román, német és cseh honosságú gazdasági társaságok felé. A vádlott ténylegesen a mobiltelefonokat belföldön adta el, kikerülve így az általános forgalmi adóval kapcsolatos bevallási és adófizetési kötelezettséget.

A vádlott által vezetett gazdasági társaság 571 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek áfa adónemben.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.