Írjon nekünk

Közélet

Szegedi keresztény értelmiségiek: városunknak változásra van szüksége!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szegednek jelenleg nincs igazi gazdája! A város nem Botka polgármesteri tevékenysége miatt tart ott, ahol van, hanem annak ellenére; köszönhetően elsősorban a helyi vállalkozóknak. Sokkal békésebb és erősebb város is lehetne Szeged, mint ahogy most működik. Kollár Ferenc írása.

Bara Ákos építész fogalmazott úgy a Délmagyarország 2017. szeptember 17-i számában, hogy egy bő évtized eltelte múltán Szegedre visszatérve azt látja, hogy itt megállt az idő.

Ősszel volt 17 éve, hogy Botka László Szeged polgármestere, de úgy alakult, hogy senkinek sem volt oka az ünneplésre. Botka bukott miniszterelnök-jelöltként sebeit nyalogatta, miközben Szeged városa az elmaradt lehetőségek számbavétele közepette a többi régióbeli település hátát nézegetheti.

Tekintsük át röviden az elmúlt másfél évtizedet. Mivel Röszke itt van a szomszédban, az autópálya akkor is “ide jön”, ha Csurka István vagy Thürmer Gyula polgármester. Az előző városvezetéstől megörökölten lett befejezve a kertvárosi csatornázás- és útépítés, de inkább ahhoz kellett volna bravúr, hogy Szeged kimaradjon az országos csatornaépítési hullámból. Pályázati pénzekből az egész országban mindenütt kiglancolták a köztereket, mindig és mindenkor minden településvezetés törekszik az intézményei felújítására és – ha van neki – a tömegközlekedés fejlesztésére. Szeged e tekintetben sem alkotott semmi kiemelkedőt. Az évenkénti önkormányzati naptárak rendszeresen ugyanazon beruházások képeit mutatják mintegy fejlődést vizionálva. A város méreteiből fakadó jól kommunikált kötelezőn túl többletet, pláne eredetit nem találunk.

Szeged városának jelenleg nincs igazi gazdája! Botka már évek óta nem igazán foglalkozik Szeged problémáival. A város nem Botka polgármesteri tevékenysége miatt tart ott, ahol van, hanem a szegedi vállalkozók viszik a terhet – Botka nélkül is ugyanezeket az eredményeket produkálná a város és még békésebb is lenne lakóinak sorsa.

A „Botka-doktrína” eredményeként Szegeden 17 éve stagnál a fejlődés. Mi, szegediek, azt szeretnénk, hogy az Új Irány-doktrína fogékony legyen ötleteinkre és a szolgáltatásból élő város mellett végre beindítsa a fejlesztést-iparosítást; különös tekintettel a hármashatár lehetőségéből adódó együttműködésekre. Ideje lenne komolyan venni a három központú régió (Szeged–Temesvár–Újvidék) gondolatát.

Szeged földrajzi helyzeténél, szellemi potenciáljánál fogva nem csupán megyei, de régiós központ is lehetne. Hihetetlenül gazdag szellemi örökséggel rendelkezik városunk, amelyet láthatóbbá kellene tenni.

Mi, szegedi keresztény értelmiségiek nagy bizakodással tekintünk Nemesi Pál polgármesterjelölt munkájára, akivel új, békés, de gyarapodó korszak kezdődhetne el végre Szegeden.

Kollár Ferenc

Tovább olvasom

Hírzóna

Nézőpont Intézet: továbbra is vezet a Fidesz–KDNP a teljes ellenzékkel szemben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Medvelesen vehetünk részt a Szegedi Vadasparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Február 2-án, vasárnap.

Tovább olvasom

Hírzóna

Különleges mozdulatművészeti előadás lesz Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Február 7-én, a Kolo Szerb Kulturális Központban Szerpentintánc címmel.

Tovább olvasom

Aktuál