Közélet

Saját számlán parkoltatta a kapott milliárdokat a szegedi önkormányzat

Saját számlán parkoltatta a kapott milliárdokat a szegedi önkormányzat

2019. szeptember 25., szerda
Saját számlán parkoltatta a kapott milliárdokat a szegedi önkormányzat

Ezért indított ÁSZ-vizsgálatot a Miniszterelnökség az önkormányzattal szemben egyebek mellett.A fedett uszoda építésére kapott támogatásokkal ugyanis nem szabályszerűen járt el a város – tudta meg a Délmagyarország. UPDATE: Lebuktatta magát az önkormányzat?

Szeged a Modern Városok Programban összesen 16,2 milliárd forintot kapott a fedett uszoda építésére, ebből 12,1 milliárd forint idén érkezett meg a Botka László vezette önkormányzathoz.

Az ÁSZ-vizsgálatot a tárca szeptember 11-én kérte – írja aDélmagyarország. A lap szerint

  • A Botka László vezette önkormányzat ismételt felszólításra sem számolt el az új uszoda építésére kapott állami támogatással.
  • A milliárdokat az önkormányzat a saját számláján parkoltatta, és nem utalta át azt a Magyar Államkincstár számlájára, ahogy arról jogszably rendelkezik.
  • A kormányzati támogatás felhasználásának átláthatatlansága felveti annak gyanúját, hogy a város vezetése másra fordította a támogatási összeget.
  • Egyetlen város esetében sem volt még példa arra a Modern Városok Program tekintetében, hogy egy önkormányzat ne tudjon, vagy ne akarjon elszámolni az állami támogatással.

Számvevőszéki vizsgálatot kezdeményezett a Miniszterelnökség Szeged önkormányzatával szemben a fedett uszoda építése kapcsán – tudta meg a Délmagyarország. A Botka László vezette önkormányzat ugyanis a vonatkozó jogszabályi előírások ellenére nem küldte meg a beruházással kapcsolatos kötelező elszámolást a Miniszterelnökségnek. A tárca a lapnak azt írta: szeptember 11-én kezdeményezték a vizsgálatot, mert a Botka László vezette önkormányzat a kötelező elszámolást a jogszabályi előírások és az ismételt felszólítás ellenére sem küldte meg.

Átláthatatlan, így aggályos a felhasználás

Szeged a Modern Városok Programban összesen 16,2 milliárd forintot kapott az államtól a fedett uszoda építésére. Az összegből idén 12,1 milliárd forint érkezett meg a város számlájára. A Miniszterelnökség arra is felszólította a várost, hogy ezt az összeget az idő közben hatályba lépett jogszabályváltozásra tekintettel tegye át a kereskedelmi számlájáról egy, a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára. Az önkormányzat azonban az állam ezen kérését is megtagadta. A tárca szerint a szegedi városvezetés ezzel még jobban átláthatatlanná tette a kormányzati forrás felhasználását. – Ez felveti annak gyanúját, hogy a város vezetése másra fordította a támogatási összeget – áll a tárca lapunknak küldött írásos válaszában. Hozzátették: mindezekre tekintettel a Miniszterelnökség, mint támogató aggályosnak ítélte meg a 16 milliárd forint felhasználását, ezért - a közpénzzel történő felelős gazdálkodás elve mentén - haladéktalanul eljárás megindítását kezdeményezte az Állami Számvevőszéknél.

Még senki sem tagadta meg az elszámolást

A Miniszterelnökség tájékoztatása kitért arra is, hogy Szeged a Modern Városok Program egyik legnagyobb nyertese, amely a legtöbb állami támogatást kapja, illetve kaphatja, amennyiben az összegekkel felelősen, átláthatóan el tud számolni. Ez egyelőre aggályos az uszoda esetében. Ráadásul egyetlen város esetében sem volt még példa arra a Modern Városok Program keretében, hogy egy önkormányzat ne tudjon, vagy ne akarjon a felszólítás ellenére sem elszámolni azzal az állami támogatással, amelyet Magyarország kormányától kap.

További részletek a Délmagyar cikkében.

UPDATE: Lebuktatta magát a szegedi önkormányzat?

Közleményt adott ki a Botka László vezette önkormányzat az ügyben.

Ebben azonban elszólták magukat

és gyakorlatilag beismerték, hogy eddig nem a megfelelő számlán tartották a kapott milliárdokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.