/

Rövidfilmfesztivál érkezik Szegedre

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Másfél évtizede született Magyarország akkoriban egyetlen kizárólag rövidfilmeket felvonultató nemzetközi fesztiválja a BuSho, amely ezúttal egy spanyol rövidfilmmel indul és egy mexikói alkotással zár majd augusztus utolsó hetében Budapesten. Idén először érkezik Szegedre a nagy sikerű fesztivál.

A kissé felfrissített öttagú előzsűri döntése nyomán ezúttal 18 országból 70 rövidfilm került a versenyprogramba, amelyből 45 fikciós, 16 animáció, valamint 9 kísérleti film. A fesztivál 5 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a versenyprogramot, de természetesen lesznek egyéb kísérőprogramok is.

A magyarok delegálták a legtöbb alkotást a versenyprogramba, szám szerint 16 darabot, majd pedig a szokásos ötösfogat, azaz a spanyol, francia, német, amerikai és brit rövidfilmesek következtek. A ritkaságnak számító lett, litván és mexikói versenyfilmek mellett említésre méltó az észtek, az olaszok és a svájciak 3 delegáltja, vagy az ausztrál és kanadai filmesek 2-2 versenybe jutott alkotása is.

A hazai pályán versenyző magyar alkotások között több visszatérő versenyző is akad, mint a korábban több díjat begyűjtő Simonyi Balázs és Tóth Luca, de megemlíthető Tápai Gergely, Fazekas Gyöngyi, Szabó Szonja, Szeleczki Rozália vagy Szirmai Márton rendező is.

A szegedi központi helyszín, a Grand Café Mozi és Kávézó, ahol a keddi megnyitó és a péntek-szombati koncertek is lesznek. Igazi nemzetközi kavalkád lesz tehát a javából Budapesten, Sopronban, Debrecenben és Szegeden is egyaránt.

Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/program?sc=versenyfilmek-2

Magyar panoráma: https://busho.hu/hu/program?sc=panorama

Nemzetközi panoráma: https://busho.hu/hu/program?sc=infofilmek

Előző sztori

Drogprevenciós kiállítás nyílik Szegeden

Következő sztori

Két hete nyesték a fákat a Sík Sándor utcában, azóta is ott hever a zöldhulladék

Legutóbbi hasonló cikkek