Politika

Nemesi: Rangon aluli, ami a szegedi közéletben zajlik

Nemesi: Rangon aluli, ami a szegedi közéletben zajlik

2019. szeptember 2., hétfő
Nemesi: Rangon aluli, ami a szegedi közéletben zajlik

Több mint 11 ezer válasz érkezett Nemesi Pál független polgármesterjelölt konzultációjára. A Párbeszéd Szegedért 2019 kérdőívet most már a város 72 ezer háztartásába juttatják el. Nemesi szerint félre kell tenni a politikai civakodást, csak így lehet Szegedért tenni – hangzott el a polgármesterjelölt sajtótájékoztatóján hétfőn.

"Ahogy eddig is, továbbra is azt hangsúlyozom, nekem Szeged az első" – kezdte Nemesi Pál független polgármesterjelölt.

"Ezzel a küldetéssel vállaltam ezt a feladatot, amiről az eddigi hetekben is szólt már a közélet. Mindenki előtt ismert, hogy egy más Szegedet szeretnénk a jövőben. Ez minden szegedi számára mást jelent: fejlődést, több komfortot, jobb fizetést, egy élhető várost.

Természetesen készül program, e tekintetben azt gondoltam, hogy a program pontosítása érdekében indítsunk el egy párbeszédet a szegediekkel, hiszen mi élünk itt, és azt, hogy mi nekünk a fontos, mivel foglalkozzunk, azt együtt kell kigondolnunk" – indokolta a konzultáció indítását.

"Ehhez úgy gondolom, hogy az eddigiektől eltérően néhány dolgot kell komolyan és szinte azonnal megvalósítani: egyrészt azt a politikai civakodást, ami jelenpillanatban is érzékelhető a városban, azonnal félre kell tenni.

Szegedért, a szegediek érdekében közös gondolkodásra és munkára van szükség. Rangon aluli, ami most a közéletben, a politikai életben tapasztalható. Nyitottnak kell lenni a szegedi emberek felé, mindig, nem csak kampányidőszakban" – hangsúlyozta Nemesi

, aki ezután elmondta, a konzultációt kibővítik, a képviselőjelölteket is megkereshetik ezután a választókerületek lakosai problémáikkal. "Azt mondtam, amikor bemutattuk a képviselőjelölteket, hogy a választópolgárok keressék a jelölteket, október 14. után a képviselőket és bombázzák kérdéseikkel, hogy dolgozzunk együtt a közös jövőnk érdekében" – idézte fel, hogy a napokban bemutatták a Fidesz-KDNP szegedi képviselőjelöltjeit, a pártszövetség pedig együttműködik a független jelölttel.

"Szeretném, hogy az önkormányzatiság és azok a megbízások, melyeket a képviselők kapnak, profi munka legyen, de ezt csak kőkemény munkával lehet végrehajtani. Köszönöm a szegedieknek, már eddig is több mint 11 ezren válaszoltak a Párbeszéd Szegedért 2019-re a digitális csatornánkon keresztül" – jelentette ki. A sajtótájékoztatón kiderült, vasárnap estig 11438 válasz érkezett a konzultációra.

"Valamennyi párbeszédből kiderült, hogy a szegedieket első helyen a közlekedés kérdése érdekli. A híd nem odázható, megígérjük, hogy megvalósítjuk, hiszen harmadik híd nélkül Szeged közvetlen jövője sem képzelhető el. Ennek van már realitása egyeztetett ütemterv szerint és a magunk részéről az előtervezéseket és a helyszínnel kapcsolatos kérdéseket dolgozzuk ki" – részletezte Nemesi.

A kérdéssel kapcsolatban a válaszadók mintegy 90 százaléka értett egyet a jelölttel, ahogy a parkolás kapcsán is. "Tettem két kört, mielőtt tudtam parkolni" – utalt a hétfői közlekedési káoszra, melyet az iskolakezdés hozott. A parkolással kapcsolatban kifejtette, új parkolóház építésére van szükség. Javaslata szerint a csökkenő parkolódíjakból származó bevételt a költségvetésben a gazdaságfejlesztési csomagjuk megvalósításával pótolnák. Ez zöldmezős ipari parkok létrehozásával érhető el, mellyel szintén egyetért a válaszadók többsége. "Ugyan a városvezetés büszke arra, hogy jó eredményeket értünk el és azt is kommunikálják, hogy ezt széles körben betelített vállalati kör biztosítja – ez egyébként így igaz" – indította gondolatmenetét a polgármesterjelölt.

"A lényeg az, hogy a nagyvállalati kör hiányzik az egészséges arány érdekében a szegedi iparfejlesztésből. Arányaiban sokkal több nagyvállalatra van szükség. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha a zöldmezős ipari parkok megvalósulhatnak" – magyarázta, majd hozzátette, ez összefüggésben áll a város megtartóerejével.

"Reményeink szerint minél nagyobb mértékben növekszik a hallgatói létszám az egyetemen, ebben egyébként is jól teljesít az SZTE" – jelentette ki, ezért a végzett hallgatók megtartása érdekében Költözz Szegedre! címmel indítanának programot. A kérdőívben kitértek környezetvédelmi kérdésekre is, melyből Nemesi arra következtetett, a szegedi családok és fiatalok számára kiemelten fontos, hogy környezettudatosan éljenek.

Azt gondolja, hogy ezúton jó irányt vettek: zöldítik a várost. Elképzelésük szerint mintegy 22 ezer fát ültetnek a következő ciklusban, másrészt a hulladékkezelés tekintetében úgy látják, jelentős továbblépésre van szükség.

A Párbeszéd Szegedért 2019 egyik kérdéssora a közbiztonságra vonatkozik. Ez kitért az illegális bevándorlás, valamint egy átfogó kamerarendszer kiépítésére a lakótelepeken és a sűrűn lakott területeken. Az illegális bevándorlással kapcsolatos elképzeléseit 90 százalék, míg a kamerarendszer kialakítását 82 százalék támogatja. "Adott esetben a lépcsőházakat is megpróbáljuk megvédeni ilyen módon" – mondta. A kérdőíveket válaszborítékban szeptember 13-ig lehet elküldeni. "Számunkra megnyugtató, hogy jó irányt vettünk a programalkotásban, de természetesen Szeged valamennyi választókörzetéből várjuk a kérdőíveket" – értékelt Nemesi Pál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.