Kultúra

Kezdődik az új évad a Szegedi Nemzeti Színházban

Kezdődik az új évad a Szegedi Nemzeti Színházban

2019. szeptember 6., péntek
Kezdődik az új évad a Szegedi Nemzeti Színházban

Tizennégy bemutatóval várja a közönséget a most induló évadban a Szegedi Nemzeti Színház - közölte Barnák László főigazgató pénteken a Tisza-parti városban.

A színház kulturális szolgáltató intézmény és egyben kulturális bázis, működésének alapja a munka és a bizalom - mondta az intézményt irányító színész-rendező a teátrum évadnyitó társulati ülésén.

Az elmúlt évad megmutatta, hogy a bizalom és munka kiemelkedő eredményeket hozhat - hangsúlyozta a főigazgató, aki szerint a következő hónapokban művészi szempontból bízhatnak a sikerben, a tapasztalt, tehetséges társulatnak, valamint a meghívott rendezőknek, tervezőknek és alkotóknak köszönhetően.

Barnák László közölte, hogy a felnőtt bérletek több mint 90 százalékát már megújították, és október közepéig folytatódik a bérletértékesítés. Az intézmény az előző évadhoz hasonlóan a fiatalok és felnőttek számára alkotóműhelyeket, felkészítő és feldolgozó foglalkozásokat szervez, folytatódnak az osztálytermi előadások, a középiskolásoknak pedig fórumszínházi előadást készítenek. A bemutatók sora szeptember végén Alföldi Róbert rendezésével, Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című színművével indul. A Kisszínházban az első premiert April De Angelis darabját, a Színházi bestiákat Horgas Ádám rendezi októberben. Ezt követően mutatják be Gimesi Dóra és szerzőtársai sikeres ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát, az Időfutárt Barnák László rendezésesében. Puccini két egyfelvonásos operája a Gianni Schicchi, és A köpeny Göttinger Pál rendezésében szintén októbertől látható, majd a következő hónapban a Szegedi Kortárs Balett gyerekeknek szóló produkciója, a Hamupipőke következik. Prokofjev zenéjére Juronics Tamás készít koreográfiát. László Miklós vígjátékát, az Illatszertárt decembertől tűzik műsorra, a rendező Sztarenki Pál lesz. Karácsony előtt mutatják be a Mágnás Miska című operettet, a slágerekkel teli darabot Peller Károly rendezi.

2020 januárjában Mozart darabját, a Cosi fan tutte-t, az operába avató előadását Toronykőy Attila állítja színpadra. Jövő februárban a K2 független színházi társulat két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyiját tűzik műsorra. Majd Mohácsi István Johanna című színművének ősbemutatóját testvére Mohácsi János rendezi, ezt a Szegedi Kortárs Balett felnőtteknek szóló meséje, Juronics Tamás koreográfiája, a Coppélia követi. Márciusban pedig Szabó István Oscar-díjas rendező állítja színpadra Wagner Tannhäuser című operáját.

Pintér Béla legismertebb darabját, a Parasztoperát az Újvidéki Színházzal koprodukcióban mutatják be, az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője lesz. Az évad a Nagyszínházban Orwell 1984 művének magyarországi bemutatójával zárul, a színpadi adaptációt Horgas Ádám készítette és rendezi. A társulati ülésen örökös tag címet vehetett át Somló Gábor, aki 1985 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal a Szegedi Nemzeti Színház színművésze.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.