Hírzóna

Hat román embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

Hat román embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

2019. szeptember 24., kedd
Hat román embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

A Csongrád Megyei Főügyészség a sértett sanyargatásával, bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat hat román állampolgárságú férfival szemben, akik 2017 augusztusában követtek el bűncselekményt - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlottak egy a jelenleg Romániában szabadságvesztés büntetését töltő férfivel állapodtak meg 2017. év nyarán abban, hogy az Európai Unió területére történő belépési jogosultsággal nem rendelkező migránsokat juttatnak át pénzért cserébe a román-magyar államhatáron. Ezt követően bejárták a tervezett embercsempészés útvonalát, figyelve a rendőri jelenlétet, az ellenőrzések gyakoriságát, megosztották egymás között a feladatokat is.

A szervezet vezetője több száz eurót ígért a vádlottaknak, akik 2017. augusztus 16-án indultak el Bukarestből két autóval, majd Aradon két kisbuszt béreltek, azok ablakait még Romániában sötét színű fóliával lefedték, hogy ne lehessen belátni. A kisbuszokba Temesváron egy parkban migránsokat vettek fel, majd a magyar határ felé indultak a kisbuszokat autóval felvezetve. A határhoz érve az illegális határátlépőket kiszállították, majd gyalogosan átkísérték Magyarország területére, ahol a gépkocsik határátlépését követően őket ismételten felvették.

A vádlottak 51 főt juttattak át illegálisan a magyar határon. Az átjutást után az egyik kisbuszt a rendőrség ellenőrzés alá vonta és megállította. A kocsiban tartózkodó három vádlott kiugrott, a kukoricásba szaladt és visszament Romániába, míg a raktérből 34 iraki állampolgárt állítottak elő. A hátul haladó kisbusz kihasználva a rendőri ellenőrzést, azt kikerülve továbbhajtott és csak mintegy egy óra múlva vonták ellenőrzés alá és állították elő az abban tartózkodó 17 iraki állampolgárt. A kisbuszokat felvezető, cselekményt szervező román férfinek egy másik vádlottal a rendőri intézkedéseket észlelve sikerült visszafordulnia és visszajutnia Romániába.

Mindkét kisbusz vonatkozásában megállapítható, hogy az illegális határátlépők zsúfolt elhelyezkedése, a gépkocsik adottságai miatt mintegy 40 perc elteltével már jelentős testi és lelki gyötrelmeket éltek át az abban szállított személyek.

A Csongrád Megyei Főügyészség a hat vádlottal szemben többszörösen minősülő embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A vádlottak a bűncselekményt bűnszövetségben követték el. A hat vádlott közül kettőt a magyar rendőrök őrizetbe vettek, míg további négy személy európai elfogatóparancs alapján került átadásra és letartóztatásra. A szervezetet irányító román állampolgár ideiglenes átadását a főügyészség kezdeményezte, amelynek végrehajtása az európai uniós ügyészi szerv, az EUROJUST közreműködésével folyamatban van.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.