Közélet

14 ejtőernyőst mentett meg a haláltól a hős szegedi pilóta

14 ejtőernyőst mentett meg a haláltól a hős szegedi pilóta

2019. szeptember 14., szombat
14 ejtőernyőst mentett meg a haláltól a hős szegedi pilóta

A szegedi származású, de Németországban dolgozó F. Ottó a zuhanás perceiben sem magára gondolt, hanem arra, hogy ne kaszálja el ernyős társait, és ne csapja telibe gépével a repülőbázis épületét. A manőver sikerült, de ő belehalt.

A család, a barátok és a repülőstársadalom is egy emberként gyászolja F. Ot­tót. A 31 éves repülővezető-oktató szerdán csapódott a földbe a gépével Németországban, Berlintől mintegy 70 kilométerre. A férfi ejtőernyősöket szállított, a gépen pedig valami hiba történhetett. Bár az ejtőernyősök épségben kijutottak a repülôbôl, Ottó már tehetetlenül zuhant vele az ugróbázis melletti mezőre. Manőverének köszönhetően azonban tizennégy ember ma is élhet. A helyi rendőrség gőzerővel nyomoz, hogy kiderüljön, pontosan miért kellett lezuhannia Ottó gépének - írja a

borsonline.hu

. ttó aznap egy Cessna 208-as géppel szállt fel, az ejtőernyősöket egy közeli ugróbázisról vitte, ugyanis ejtőernyős-ugrató pilótaként is ténykedett. A géppel minden rendben volt, ám valami gikszer mégis történhetett. A német Abendblatt című lap szerint a repülő a bázis mellé csapódott be a mezőre, az ejtőernyősök pedig még időben elhagyták a gépet. – Biztosak vagyunk benne, hogy az utolsó pillanatig az ernyősök életét védte. Nem kizárt, hogy a baleset előtt már tudta, zuhanni fog, és próbálta a repülőbázistól messzebb, olyan területre manőverezni a Cessnát, ahol nincsenek emberek – nyilatkozták a Borsnak Ottó kinti kollégái, akik tette miatt egyértelműen hősként tekintenek a férfira.

A gép Berlintől 70 kilométerre zuhant le, az ejtőernyősbázis mellé. Kollégái szerint Ottó szándékosan így repült (kép forrása: nordkurier)

– Gyanakszunk arra, hogy valami műszaki hiba történhetett. Biztosak vagyunk benne, úgy próbált manőverezni, hogy olyan helyen tegye le a gépet, ahol senki életét nem veszélyezteti. Ő ilyen volt mindig – nyilatkozták a magyar pilótáról. Bár az ernyősök életben maradtak, a német lap hiába kereste fel a bázisukat, nem akartak nyilatkozni a történtek részleteiről. A rendőrség biztosan kihallgatja az ernyősöket és a bázis üzemeltetőjét is a baleset miatt. A szegedi férfi hosszú évek óta dolgozott profi repülőgép-vezetőként és oktatóként. Ejtőernyős-ugrató pilótaként is ténykedett, utolsó repülésekor is éppen ezt tette. – Kiskora óta a vérében volt a repülés. Tíz éve vezetett gépeket, hat éve hivatásos pilóta volt. Már a Nyíregyházi Főiskolán is ilyen irányba tanult, azután is folyamatosan képezte magát – mesélte a Borsnak Ottó egyik barátja. – Számára a repülés nem munka, hanem életforma volt, hibátlanul vezetett, nagyon precíz volt, soha nem hibázott. Ezért is érthetetlen, hogyan történhetett ez meg, most is csak ülünk és meredünk magunk elé – mondta a Borsnak szomorúan a férfi. Még ők is csak találgatják, mi történhetett, hiszen a baleset előtt nem sokkal még mosolygós képet osztott meg magáról a fellegekből Ottó az egyik közösségi oldalon. Ottó családja azóta is sokkos állapotban van, édesanyja és barátai azonnal Berlinbe utaztak. – Csak azt tudjuk, hogy azok az ernyősök még épségben földet értek, a mi Ottónk pedig már nem. Ez az egész egy téboly, próbáljuk felfogni a felfoghatatlant – mondta a Borsnak Ottó egyik rokona. A teljes cikk

ITT olvasható

el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.