Közélet

Tápén a házak tetejét rezgette a SZIN zenéje

Tápén a házak tetejét rezgette a SZIN zenéje

2019. augusztus 29., csütörtök
Tápén a házak tetejét rezgette a SZIN zenéje

Még csak egy este ment le a SZIN-en, és máris tömegével érkeznek a panaszok a fesztivál zajszintjére. Tápéi olvasónk arról számolt be, hogy még hajnal háromkor is rezgett háza teteje, de érkezett panasz a belvárosból is. A fesztivál főszervezőjétől megtudtuk, folyamatosan mérik a zajszintet, amelyet törvény határoz meg.A sátorhelyek elfogytak, napijegy azonban még a helyszínen is kapható.

A szerdai, első nap délutánján

is sokan voltak már a SZIN-en, estére pedig a fesztiválozók és a zenészek is belecsaptak a lecsóba. A négynapos zenei rendezvény első estéjét követően több olvasónk is a magas zajszintre panaszkodott. Egy tápéi panaszos azt írta, hogy még hajnal háromkor is rezgett háza teteje, ami miatt nem nagyon tudott pihenni. Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy a belvárosban is lehetett hallani a zenét.

"Éjfél körül vittem le a kutyámat sétálni, és hallottam, ahogy kántálnak és tombolnak a zajos zenére. A saját kutyám ugatását sem hallottam a SZIN-től"

- fogalmazott M. Géza.

"A városvezetésünket nem érdekli a nappal keményen dolgozó és pihenni vágyó szegedi lakosok véleménye (...) A SZIN-t nem hajlandó a városból kiköltöztetni vagy gondoskodni a megfelelő hangszigetelés kialakításáról.

Évről-évre hangosabb a fesztivál és egyre elviselhetetlenebb az egyes városrészeken az ezzel járó éjszakai dübörgés, az ablakok is remegnek.

Sokan a környéken elviselhetetlennek tartják a hajnali egy órakor is zajló egyéb rendezvényeket is" - ezt az üzenetet is szerkesztőségünknek címezték, méghozzá B. Attila. Az ügyben megkerestük a SZIN főszervezőjét. Kolonics Erika elmondta, jogszabály szabályozza a fesztiválok zajszintjét. Nappal 65, míg éjszaka 55 decibel a megengedett határérték. "Van egy megállapodásunk egy vállalkozóval. Ha jeleznek a lakók, ha információnk kapunk arról, hogy valahol panaszkodnak a zajszintre, akkor a vállalkozó kimegy a helyszínre, és megméri a szintet. Ha ez magasabb a törvényben meghatározott szintél, akkor csökkentjük a hangerőt" - nyilatkozta Kolonics Erika, aki hozzátette,

a szerdai napon több mérést is végeztek (például a belvárosban is), de egyik esetben sem jelzett a mérőeszköz a megengedett zajszintnél magasabbat.

A zaj terjedését a Tisza is segíti, az pedig, hogy éppen melyik városrészben érzik hangosnak a zenét, függ a széljárástól is. A legnépszerűbb szegedi Facebook-csoportban, az 56 ezer felhasználót számláló Szegeden láttalak csoportban egy szavazás is indult, ahol a voksolók többsége azt a választ adta, hogy "nem elég hangos" a fesztivál.

A SZIN-en (ahogy a magyarországi fesztiválok többségén) már ilyen mobilpiszoárokat telepítettek a férfiak részére.

Ezek a vizelet ürítésére szolgáló eszközök praktikusnak tűnnek, de sajnos a környezetükben bizony vizeletszag terjeng - jelezte több olvasónk. Ahogy írták, évek óta vizeletszagban buliznak a mobilvécé környékére állok, általában az utolsó napon már elviselhetetlen a bűz. A SZIN-en az összes sátorhely elfogyott, viszont napijegyet még a helyszínen is lehet váltani. Aki már megkapta a karszalagját, viszonylag gyorsan be tud jutni, aki pedig még nem vette át, annak azt javasolják, hogy próbáljon meg nappal érkezni, mert akkor sokkal kisebb a sor. A lineupban egyelőre nem történt változás, eddig egy meghirdetett fellépő sem jelezte, hogy nem tud Snazegedre látogatni.

A Dél-alföldi Közlekedési Központ közleménye szerint augusztus 27. üzemkezdet és szeptember 1. üzemzárás között megrendezésre kerülő Szegedi Ifjúsági Napok rendezvényre, a teljes rendezvényre érvényes karszalagos bérlettel rendelkezőutasok, amennyiben rendelkeznek a megjelölt időszak között érvényesített 72 órás jeggyel, a megjelölt időszakban korlátlan átszállással utazhatnak bármely Szeged helyi közösségi közlekedésben meghirdetett járaton az érvényesített 72 órás jegyük és karszalagjuk felmutatásával. A „72 órás jegy” felhasználásának és érvényességének feltétele, hogy a jármű fedélzetén lévő automata jegykezelővel, azaz időpecséttel kerüljön érvényesítésre. Az üzemzáráson a tárgynaphoz tartozó menetrendi hirdetmény utolsóként induló járatát kell érteni abban az esetben is, ha az 24.00 óra után indul, nem ideszámítva az üzemzárás napját követő éjszakai járatokat. A Szegedi Közlekedési Társaság is közleményt adott ki, ebben azt írják, a fesztivál ideje alatt éjszakai céljáratot közlekedtetnek, az 5-ös vonalon, Körtöltés utca és Újszeged, Gyermekkórház végállomások között 20 perces menetidővel. A menetrend ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.