Írjon nekünk

Közélet

Tápén a házak tetejét rezgette a SZIN zenéje

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mozesbalint.jpg

Megjelent:

Még csak egy este ment le a SZIN-en, és máris tömegével érkeznek a panaszok a fesztivál zajszintjére. Tápéi olvasónk arról számolt be, hogy még hajnal háromkor is rezgett háza teteje, de érkezett panasz a belvárosból is. A fesztivál főszervezőjétől megtudtuk, folyamatosan mérik a zajszintet, amelyet törvény határoz meg. A sátorhelyek elfogytak, napijegy azonban még a helyszínen is kapható.

A szerdai, első nap délutánján is sokan voltak már a SZIN-en, estére pedig a fesztiválozók és a zenészek is belecsaptak a lecsóba. A négynapos zenei rendezvény első estéjét követően több olvasónk is a magas zajszintre panaszkodott. Egy tápéi panaszos azt írta, hogy még hajnal háromkor is rezgett háza teteje, ami miatt nem nagyon tudott pihenni.

Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy a belvárosban is lehetett hallani a zenét.

“Éjfél körül vittem le a kutyámat sétálni, és hallottam, ahogy kántálnak és tombolnak a zajos zenére. A saját kutyám ugatását sem hallottam a SZIN-től”

– fogalmazott M. Géza.

“A városvezetésünket nem érdekli a nappal keményen dolgozó és pihenni vágyó szegedi lakosok véleménye (…) A SZIN-t nem hajlandó a városból kiköltöztetni vagy gondoskodni a megfelelő hangszigetelés kialakításáról.

Évről-évre hangosabb a fesztivál és egyre elviselhetetlenebb az egyes városrészeken az ezzel járó éjszakai dübörgés, az ablakok is remegnek.

Sokan a környéken elviselhetetlennek tartják a hajnali egy órakor is zajló egyéb rendezvényeket is” – ezt az üzenetet is szerkesztőségünknek címezték, méghozzá B. Attila.

Az ügyben megkerestük a SZIN főszervezőjét. Kolonics Erika elmondta, jogszabály szabályozza a fesztiválok zajszintjét. Nappal 65, míg éjszaka 55 decibel a megengedett határérték. “Van egy megállapodásunk egy vállalkozóval. Ha jeleznek a lakók, ha információnk kapunk arról, hogy valahol panaszkodnak a zajszintre, akkor a vállalkozó kimegy a helyszínre, és megméri a szintet. Ha ez magasabb a törvényben meghatározott szintél, akkor csökkentjük a hangerőt” – nyilatkozta Kolonics Erika, aki hozzátette,

a szerdai napon több mérést is végeztek (például a belvárosban is), de egyik esetben sem jelzett a mérőeszköz a megengedett zajszintnél magasabbat.

A zaj terjedését a Tisza is segíti, az pedig, hogy éppen melyik városrészben érzik hangosnak a zenét, függ a széljárástól is.

A legnépszerűbb szegedi Facebook-csoportban, az 56 ezer felhasználót számláló Szegeden láttalak csoportban egy szavazás is indult, ahol a voksolók többsége azt a választ adta, hogy “nem elég hangos” a fesztivál.

A SZIN-en (ahogy a magyarországi fesztiválok többségén) már ilyen mobilpiszoárokat telepítettek a férfiak részére.

Ezek a vizelet ürítésére szolgáló eszközök praktikusnak tűnnek, de sajnos a környezetükben bizony vizeletszag terjeng – jelezte több olvasónk. Ahogy írták, évek óta vizeletszagban buliznak a mobilvécé környékére állok, általában az utolsó napon már elviselhetetlen a bűz.

A SZIN-en az összes sátorhely elfogyott, viszont napijegyet még a helyszínen is lehet váltani. Aki már megkapta a karszalagját, viszonylag gyorsan be tud jutni, aki pedig még nem vette át, annak azt javasolják, hogy próbáljon meg nappal érkezni, mert akkor sokkal kisebb a sor.

A lineupban egyelőre nem történt változás, eddig egy meghirdetett fellépő sem jelezte, hogy nem tud Snazegedre látogatni.

A közlekedésről
A Dél-alföldi Közlekedési Központ közleménye szerint augusztus 27. üzemkezdet és szeptember 1. üzemzárás között megrendezésre kerülő Szegedi Ifjúsági Napok rendezvényre, a teljes rendezvényre érvényes karszalagos bérlettel rendelkezőutasok, amennyiben rendelkeznek a megjelölt időszak között érvényesített 72 órás jeggyel, a megjelölt időszakban korlátlan átszállással utazhatnak bármely Szeged helyi közösségi közlekedésben meghirdetett járaton az érvényesített 72 órás jegyük és karszalagjuk felmutatásával.

A „72 órás jegy” felhasználásának és érvényességének feltétele, hogy a jármű fedélzetén lévő automata jegykezelővel, azaz időpecséttel kerüljön érvényesítésre. Az üzemzáráson a tárgynaphoz tartozó menetrendi hirdetmény utolsóként induló járatát kell érteni abban az esetben is, ha az 24.00 óra után indul, nem ideszámítva az üzemzárás napját követő éjszakai járatokat.

A Szegedi Közlekedési Társaság is közleményt adott ki, ebben azt írják, a fesztivál ideje alatt éjszakai céljáratot közlekedtetnek, az 5-ös vonalon, Körtöltés utca és Újszeged, Gyermekkórház végállomások között 20 perces menetidővel. A menetrend ITT érhető el.

Tovább olvasom

Egyetem

Országos tanfelügyeleti konferenciát rendeznek az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mozesbalint.jpg

Megjelent:

Szerző:

A pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól is szó esik.

Tovább olvasom

Közélet

Szorosabbra fűzi együttműködését Csongrád és Temes megye

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mozesbalint.jpg

Megjelent:

Szerző:

A két elnök egyeztetett Szegeden.

Tovább olvasom

Egészség

Megint romlott a levegő minősége Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mozesbalint.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét magas a szállópor-tartalom.

Tovább olvasom

Aktuál