Közélet

Szeptember elejéig kell megválasztani a helyi és területi választási bizottságokat 

Szeptember elejéig kell megválasztani a helyi és területi választási bizottságokat 

2019. augusztus 18., vasárnap
Szeptember elejéig kell megválasztani a helyi és területi választási bizottságokat 

Szeptember elejéig kell megválasztaniuk a helyi képviselő-testületeknek a helyi választási bizottsági tagokat, a fővárosi, megyei közgyűléseknek pedig a területi választási bizottsági tagokat.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán négyfajta választási bizottság működik: a szavazatszámláló bizottság, a helyi, a területi és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB-t 2013-ban választotta meg az Országgyűlés, a szavazatszámláló bizottságokat pedig az országgyűlési voksolás előtt kellett megválasztaniuk a képviselő-testületeknek. Mivel azonban sem az országgyűlési, sem az európai parlamenti (EP-) választáson nem működtek a helyi, illetve területi választási bizottságok, ezeket most, az őszi önkormányzati választás előtt kell megválasztaniuk a képviselő-testületeknek, illetve közgyűléseknek. A választási eljárásról szóló törvény szerint a bizottságokat a voksolás előtti 42. napig kell megválasztani, azaz az október 13-ai voksolás esetében szeptember 1-jén 16 óráig.

A helyi választási bizottság feladata többek között a polgármester-, az egyéni listás, illetve az egyéni választókerületi jelöltek, kompenzációs listák nyilvántartásba vétele, a települési szavazólap jóváhagyása. A helyi választási bizottságnak kell elbírálnia a polgármester- és képviselő-választással kapcsolatos kifogásokat, és megállapítania a polgármester- és képviselő-választás eredményét is.

A helyi választási bizottságoknak három-három tagjuk és legalább két-két póttagjuk van, de azokon a településeken, ahol csak egy szavazókör van, a helyi választási bizottság legalább öt tagból áll. A területi választási bizottság dönt a megyei listák és fővárosi kompenzációs listák, valamint a főpolgármester-jelöltek nyilvántartásba vételéről, jóváhagyja a megyei listás szavazólapot és a főpolgármester-választás szavazólapját, dönt a megyei listás és főpolgármester-választással kapcsolatos kifogásokról, elbírálja a helyi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezéseket, és megállapítja a megyei listás választás és a főpolgármester-választás eredményét. A területi választási bizottságoknak szintén három-három tagjuk és két-két póttagjuk van.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.