Hírzóna

Szegeden rendezik 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

Szegeden rendezik 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

2019. augusztus 13., kedd
Szegeden rendezik 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban, Szegeden a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics).

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amely az egyik legrangosabb tudományos diákverseny egyike, 1989-ben rendezték meg első alkalommal. Az esemény mára világméretűvé nőtte ki magát, amelyen mintegy 80 ország vesz részt rendszeresen (egy ország maximum 4 versenyzőt indíthat). Az idén Bakuban megrendezett versenyen a magyar diákok kiváló eredményeket értek el. Tóth Balázs, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, aki korábban a közép-európai olimpián az abszolút első helyen végzett, ezúttal aranyérmet szerzett – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Magyarország eddig egy alkalommal, 1996-ban, Veszprémben adott otthont a versenynek. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyarországi rendezésének külön apropóját adja, hogy 2023-ban lesz a modern számítógép atyja, Neumann János matematikus születésének 120. évfordulója. Az ITM határozott célja, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazodva egyre több fiatal kezdje meg tanulmányait és szerezzen diplomát informatikai felsőoktatási képzésekben, hosszú távon pedig egyre többen helyezkedjenek el a digitális szakmákban.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.