Közélet

Összeöntötték a kárpátaljai magyar gazdák által összegyűjtött búzát Nagydobronyban

Összeöntötték a kárpátaljai magyar gazdák által összegyűjtött búzát Nagydobronyban

2019. augusztus 10., szombat
Összeöntötték a kárpátaljai magyar gazdák által összegyűjtött búzát Nagydobronyban

Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében a kárpátaljai magyar gazdák által összeadott több mint 100 tonna búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban.

Az ünnepségen mondott köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a Magyarok Kenyere programon belül idén Kárpátalján összegyűjtött több mint 100 tonna gabona is jelzi, hogy aki egyszer is megtapasztalta, milyen a szükség - és ez a kárpátaljai magyar gazdákra fokozottan érvényes -, az jó szívvel ad a szükséget szenvedőknek. "A kárpátaljai magyar gazdák tudják, hogy - amint a szólás is tartja - egy kenyéren vagyunk, közös a sorsunk, osztozunk örömben, bánatban, munkában, küzdelemben, ezért ki-ki erejének megfelelően járul hozzá a családja, közössége boldogulásához" - tette hozzá. Hangsúlyozta: az összeadott gabona mennyisége jól mutatja a kárpátaljai magyar gazdák erejét, akaratát, elszántságát, jövőbe vetett hitét. A MAGOSZ elnöke kiemelte: a kárpátaljai magyar gazdáknak és a kárpátaljai magyaroknak tudniuk kell, hogy a nemzet egyre gyarapodó ereje ott van mögöttük, és velük együtt érez az egész Kárpát-medence magyarsága. Meggyőződését fejezte ki, hogy a jövőben még szorosabb lesz a kárpátaljai magyarság és az anyaország együttműködése, mert - mint fogalmazott - a magyar kormány mindent megtett és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a Kárpátalján élő magyarság a szülőföldjén boldoguljon. Ezt szolgálja a magyar kormány által Kárpátalján elindított gazdaságfejlesztési program, amelynek oroszlánrésze a mezőgazdaságból élők támogatására irányul, vagy a falugazdász hálózat kiépítése, ami azt jelzi, a kárpátaljai magyarság nincs egyedül - mondta Jakab István. Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést és a búzaösszeöntést szervező Pro Agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke az eseményen mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy a Magyarok Kenyere program keretében idén Kárpátalján hatodik alkalommal gyűjtöttek búzát. Ezúttal a megye magyarlakta településeiről 1013 gazda 104 tonna terményt adott össze, ami meghaladta a tavalyi 103 tonnás rekordot. A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák. A program támogatottsága évről évre növekszik, az adományozók száma tavaly minden addigi rekordot megdöntött: a 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból 5019 személy adományozott, az összegyűjtött búzaadomány mennyisége pedig már második éve lépte túl a 600 tonnát, ami 80 ezer rászoruló gyermek részére biztosít kenyeret.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.