Hírzóna

Eddig 400 milliárd forintot költött a kormány határvédelemre

Eddig 400 milliárd forintot költött a kormány határvédelemre

2019. augusztus 17., szombat
Eddig 400 milliárd forintot költött a kormány határvédelemre

Az első fél évben jelentősen csökkentek a határvédelmi kiadások, derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság közléséből. A migrációs válság 2015-ös kitörése óta viszont több mint 400 milliárd forintot fordított a kormány erre a célra. Érdemes hozzátenni: nem eredménytelenül, hiszen a megerősített határ a tapasztalatok szerint komoly visszatartó erővel bír, az illegális migránsok tömegei a felállítást követően és az állandó védelem miatt más útvonalakat kerestek az Európai Unióba - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Az ország biztonságához elengedhetetlen határvédelmi, határrendészeti feladatokra összesen mintegy 408 milliárd forintot költött el a rendőrség 2015 és 2019 júniusa között – tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). Habár ez a válaszból nem derül ki, de az összeg valószínűleg tartalmazza az ideiglenes határvédelmi kerítés megépítésének költségeit is. A határok biztosítása már 1999 óta, Magyarország NATO-tagságának kezdete óta kiemelt feladat, hazánk EU-csatlakozása pedig még inkább indokolttá tette, hogy a 90-es évekbeli szintnél komolyabb legyen az ország határvédelmi képessége. A rendőrség által közölt számokból az derült ki, hogy a határvédelem költségei az idei első fél évben jelentősen csökkentek a korábbiakhoz képest: mintegy 11,3 milliárd forintot kapott az ORFK a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások fedezésére. A hatóság tájékoztatása szerint rendészettechnikai eszközök beszerzésére 289 millió forint, a területi szervek migrációval kapcsolatos felhalmozási kiadásaira 237,9 millió forint, a migrációs feladatok ellátásával kapcsolatosan felmerülő költségekre 7 milliárd forint, valamint a 3000 fős létszámfejlesztésre 3,77 milliárd forint jutott. Az összes költség ennél több, mintegy 40 milliárd forint, ám ez jóval kevesebb, mint 2018 első fél évében, amikor nagyjából ennek a duplájára rúgtak a kiadások. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.