Közélet

Az önkormányzatnak kellene megoldania a kerékpártároló-hely problémát

Az önkormányzatnak kellene megoldania a kerékpártároló-hely problémát

2019. augusztus 25., vasárnap
Az önkormányzatnak kellene megoldania a kerékpártároló-hely problémát

Kevés a kerékpártároló-hely az Árkád bevásárlóközpontnál, e miatt kénytelenek a tulajdonosok a fákhoz vagy az épület falához támasztani biciklijüket, ami tűzvédelmi szempontból is problémás lehet. A problémát az önkormányzatnak kellene megoldania.

Hétköznaponként délután és hétvégenként sok estben is lehetetlen az Árkád beváráslóközpont Boros József utcai bejáratánál elhelyezni a kerékpárokat az arra kijelölt helyeken, a tárlók szinte mindig száz százalékig megtelnek.

És mivel nincs elég hely a bicikliknek, ezért a tulajdonosok, hogy be tudjanak menni a bevásárlóközpontba - mert oda bizony kerékpárral nem lehet behajtani -, jobb híján az út mellett található fákhoz zárják le drótszamaraikat, vagy ha már ott sincsen hely, akkor csak úgy otthagyják a térkőn.

Mivel vadászni kell a szabad helyet, olyan is akad, aki ezt megelégelve, egyszerűen az épület falához támasztja bicaját.Ez nyilván tűzvédelmi szempontból sem szabályos, és a gyalogosok elöl is foglalja a helyet.

"Szinte mindig gond szabad helyet találni, arra meg kinek van ideje, hogy megvárja, amíg felszabadul egy" - panaszkodott egy bosszankodó bicajos.

Szegeden nagyon sok kerékpáros él, minden bizonnyal a megyei jogú városok közül a legtöbb az országban.

Ezt támasztja alá aMagyar Kerékpárosklub az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával nemrég készített átfogó felmérés, amely arra is választ adott, hogy a felnőtt lakosság hány százaléka közlekedik elsősorban kerékpárral. Ebből kiderül, hogy 34 százalékos aránnyal a Dél-Alföldi régió végzett az élen. A tendencia vélhetően folytatódni fog, és még többen választják meg közlekedési eszközként a biciklit. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnál önként lehet a kerékpárokat regisztrálni, eddig 1200-at tartanak számon, csak idén 500-an regisztráltak. A megnövekedett kerékpáros használat felveti a kérdést, hogy tervezi-e az Árkád bevásárlóközpont növeli a tárolóhelyek számát. Sajtómegkeresésünkre a szegedi Árkád azt válaszolta, hogy tervezik bővíteni a tárolókapacitást saját területén belül, így maximálisan kihasználva a rendelkezésre álló helyet. "Az Árkád körül található kerékpártárolásra alkalmas/használt terület közterület, így az ott tárolt kerékpárok elhelyezési módjára nincs hatásunk" - írták.

Ez tehát azt jelenti, hogy a problémát az önkormányzatnak kellene orvosolni, kérdéseiket elküldtük, és ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A parkolóhelyek hiánya egyébként nemcsak a bicikliseket érinti, a szegedi autósok közül - a városban tapasztalható parkolóhiány miatt - többen az Árkád fizetős parkolóját veszik igénybe, a miatt sok esetben a ténylegesen vásárolni érkezők nem találnak maguknak szabad helyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.