Gazdaság

Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása

Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása

2019. július 11., csütörtök
Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása

Az őszi árpa 218 ezer hektáros termőterületének 90 százalékát már learatták, és bár a hektáronkénti 5,5 tonnás termésátlag kissé elmarad a tavalyitól, a termés a vetésterület növekedése miatt már meghaladja a 2018-ast, eddig 1,08 millió tonna került a raktárakba - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI érdeklődésére.

Őszi árpából a legmagasabb termésátlagokat Tolna megyéből jelentették 6,6 tonnával hektáronként, kiemelkedik még Vas megye 6,3 tonnával és Fejér megye 6,1 tonnával. A minőség országosan változó - tették hozzá. Az őszi búza aratása is felgyorsult az elmúlt héten, 19 százalékon áll a betakarítás, a 950 ezer hektárt kissé meghaladó termőterületből 176 ezer hektáron végeztek az aratással. Mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében nagy a szórás, az eddigi országos termésátlag hektáronként 5,25 tonna. Az őszi káposztarepce vetésterülete idén 296 ezer hektárt tesz ki, amelynek 51 százalékán aratták le a termést. A termésátlagok nagyon változóak:

Csongrád

és Békés megyékből hektáronként 2,1 és 2,3 tonnás átlagokról, Tolna, Vas, Baranya és Fejér megyékből hektáronként 3,4 tonna feletti termésátlagokról számolnak be a gazdálkodók. Ez a szórás a különböző helyi időjárási jelenségektől, az agrotechnikai műveletek időzítésétől és a vetés idejétől is függ. Az eddigi országos termésátlag megközelíti a hektáronkénti 2,9 tonnát. A NAK kitért arra is, hogy a 84 ezer hektáros tritikálé és 30 ezer hektáros rozs termőterület 7-7 százalékát, a 24 ezer hektáros tavaszi árpa terület 6 százalékát, illetve a 20,5 ezer hektáros zab termőterület 2 százalékát takarították már be.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.