Kultúra

Szombaton már lehet jegyet venni a THEALTER előadásaira

Szombaton már lehet jegyet venni a THEALTER előadásaira

2019. július 26., péntek
Szombaton már lehet jegyet venni a THEALTER előadásaira

Egy hét múlva kezdődik a 29. THEALTER Fesztivál, az idei előadásokra szóló jegyekre pedig holnaptól (július 27.) csaphatnak le a nézők. Női témák, fiatal alkotócsapatok, nemzetközi társulatok, szegedi művészcsoportok színesítik a kínálatot 2019-ben, hazánk egyik legizgalmasabb színházi rendezvényén.

Július 27-én, szombaton délután 4 órakor kezdődik a jegyértékesítés az idén 29. alkalommal megrendezett THEALTER nemzetközi színházi fesztiválra. Augusztus 2. és 10. között várják az érdeklődőket a hazai független szcéna és a régió legizgalmasabb színházainak előadásait felvonultatóprogramsorozatra.

9 nap alatt, 9 helyszínen 5 ország 32 csapatának 30 produkcióját nézhetjük meg, ebből három bemutatót és több magyarországi premiert is láthat a közönség. Műfaji sokszínűség jellemzi idén is a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, performansz előadást és koncertet is választhatnak az érdeklődők.

A nyitónapon kerül színre a Trafó, a MASZK Egyesület és a FÜGE Produkció ősbemutatója, a Kutyaportéka. A záró program a szegedi Metanoia Artopédia Diotima Szókratész bírája előtt című premierje lesz. Az idei műsorkínálatban számos olyan produkciót találni, melyek kimondottan női témákkal foglalkozik. Így például a MASZK és az Orlai Produkció közös bemutatóját, a 23 percet, Járó Zsuzsa egyszemélyes előadását, az Örkény Színház előadásában Az üvegbúrát, Sylvia Plath regényéből vagy Markó-Valentyik Anna friss kritikusdíj jelölt monodrámáját Polcz Alaine szövegeivel.

Izgalmas színházi kísérlet, valódi megismételhetetlen alkalom lesz a SzínMűHely Produkció és az ÁTRIUM Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadása. A sorozat lényege, hogy az adott este színművészei pár órával az előadás előtt kapják meg a szövegkönyvet, melyet kicsivel később elő kell adniuk a nézőknek. Korábban Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Balsai Móni vállalták a megmérettetést, Szegeden a város egyik fiatal színművésze, Medveczky Balázs ugrik a mély vízbe. Erre a darabra kizárólag online lehet majd jegyet váltani, a magasabb, támogatói helyárakkal pedig a nehéz pénzügyi helyzetbe került ÁTRIUMot és MASZK Egyesületet is támogatják a nézők.

Ahogy korábban, úgy idén is nagy hangsúlyt kapnak a programban a fiatal alkotócsapatok, többek közt az FAQ Színház két előadással, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói vagy éppen a tavalyi THEALTER-díjazott Kelemen Kristóf a kritikusoktól három jelölést is bezsebelt, Megfigyelők című darabbal. Érkezik Szegedre a Szkéné Színház, a Tünet Együttes, a KV Társulat és két IZP Program keretein belül létrejött előadások is.

A fesztivál hagyományait tekintve fontos összetevő a nemzetköziség. Idén Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából érkeznek alkotócsapatok Szegedre, többen elsőként mutatkoznak be Magyarországon. Számos szegedi csapat is bekerült a programba, így a Homo Ludens Projekt és a Barboncás Társulat is.

Az érdeklődők online, a www.thealter.hu honlapon és személyesen is megválthatják belépőiket az előadásokra. A fesztivál kezdetéig minden nap 16:00 és 19:00 óra közt, a Régi Zsinagóga kertjében várják a jegyvásárlókat. A nyitónaptól a Zsinagógában az összes előadásra lehet jegyet venni 12:00 és 16:00 közt, majd előadások előtt egy órával az adott helyszínen az aznapi, ott játszott darabokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.