Közélet

Avarkori sírokat találtak egy épülő családi ház udvarán Baktóban

Avarkori sírokat találtak egy épülő családi ház udvarán Baktóban

2019. július 11., csütörtök
Avarkori sírokat találtak egy épülő családi ház udvarán Baktóban

Avar kori fülkesírokat találtak egy szegedi családi ház építkezése kapcsán a Móra Ferenc Múzeum régészei. A sírokban állati és emberi csontvázak mellett különböző szíjvégekre, veretekre is bukkantak. Ezen a területen az 1930-as években már maga Móra Ferenc is végzett feltárásokat.

Késő avar kori sírokat találtak Szegeden egy családi ház építésénél.

A Móra Ferenc Múzeum régészei több, úgynevezett fülkesírt tártak fel.

Ez a temetkezési mód azt jelentette, hogy a sírgödörbe akár egész lovakat is tehettek, a sír rövid oldalába pedig egy kis fülkét vágtak.

Ebbe a fülkébe csúsztatták az elhunyt maradványait – így történhetett meg, hogy félig dőlve, sőt, szinte állva is megmaradhattak ezek az emberi csontvázak.

A sírokban az emberi és állati maradványokon kívül különböző tárgyakat, ékszereket is találtak a régészek.

A régészeti feltáró munkára egy családi ház építését, kivitelezését megelőzően került sor, melyet törvény ír elő, mivel a területen húzódik a Szeged 188. számú régészeti lelőhely, mely a régészeti szakirodalomban makkoserdei temetőként vált híressé.

A temető területén, az 1930-as évek során Móra Ferenc, majd később Csallány Dezső vezetett ásatásokat, avar és honfoglalás kori temetkezéseket tártak fel.

 

előkerültek most azok az egykori kutatóárkok, melyeket még Móra Ferenc és Csallány Dezső nyitottak több, mint 80 évvel ezelőtt.

Fotó: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.