Közélet

Átadták a felújított Szentmihályi bölcsődét Szegeden

Átadták a felújított Szentmihályi bölcsődét Szegeden

2019. július 8., hétfő
Átadták a felújított Szentmihályi bölcsődét Szegeden

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. Ezek sorában adták pénteken a felújított Szentmihályi bölcsődét is.

A fejlesztésre az önkormányzat 65,5 millió forintot nyert, amit 46 millió forint önrésszel egészített ki. A kivitelező a Partiskum Bau Kft. volt, a műszaki ellenőrzési feladatokat a SZEVIBER Mérnök Iroda Kft. látta el. A felújítás idejére a gyermekeket a közelben lévő korábbi általános iskolai étkezde és napközi átalakított épületében biztosították.

A 25 férőhelyes Szentmihályi bölcsőde két épülete 1959-ben épült, átfogó korszerűsítésre azóta nem került sor, így az épület nem felelt meg a mai korszerű követelményeknek. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt. Az épület tartószerkezetei épeknek, az állapotuk megfelelőnek bizonyult, de energetikai korszerűsítésre szorult. A bölcsőde kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelő rétegei megújultak. Cserélték a homlokzati nyílászárókat, felújították a vizesblokkokat, korszerűsítették a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélték a burkolatokat, továbbá a főépületben a teljes egészében új elektromos hálózat készült.

A gyermekek és a gondozók örömére udvari játékok és beltéri bútorok kerültek beszerzésre csaknem 1,7 millió forint értékben. A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósult; akadálymentesített parkolót, rámpát, bejáratot, mosdót építettek ki. A gyengénlátók számára kontrasztos burkolatokat, Braille-betűs feliratokat, a hallássérültek számára indukciós rendszert alakítottak ki.

(Kiemelt kép: Kuklis István)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.