Közélet

A száz évvel ezelőtti román vérengzés áldozataira emlékeztek Vásárhelyen

A száz évvel ezelőtti román vérengzés áldozataira emlékeztek Vásárhelyen

2019. július 29., hétfő
A száz évvel ezelőtti román vérengzés áldozataira emlékeztek Vásárhelyen

1919. július 25-én a várost megszálló román csapatok különös kegyetlenséggel gyilkoltak le 56 ártatlan, többségében vásárhelyi polgárt. A Történelmi Vitézi Rend tagjai lerótták tiszteletüket az áldozatok sírjainál - írja a Délmagyar.

A száz évvel ezelőtti tömegkivégzést megelőző napokban a bolsevik és román alakulatok összetűzései során 16-an vesztették életüket a város környéki tanyák lakói közül. A Történelmi Vitézi Rend tagjai a centenáriumi emlékezéseket követően pénteken felkeresték az áldozatoknak a város temetőiben lévő sírjait, hogy néma főhajtással róják le tiszteletüket. A kutatások és a korabeli nyilvántartások alapján a kivégzettek zöme a Kincses temetőben nyugszik, de található és fellelhető egy-egy sír a Dilinka, az Arany és az izraelita sírkertben is. A Történelmi Vitézi Rend vásárhelyi csoportjának tagjai a református temetőben tisztelegtek egy-egy szál virággal a román vérrontás áldozatai előtt, újrakötve a sírkövek nemzeti színű szalagjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.