Közélet

51 éve vették őrizetbe a skizofrén szegedi sorozatgyilkost, aki csontokat rabolt a temetőből

51 éve vették őrizetbe a skizofrén szegedi sorozatgyilkost, aki csontokat rabolt a temetőből

2019. július 30., kedd
51 éve vették őrizetbe a skizofrén szegedi sorozatgyilkost, aki csontokat rabolt a temetőből

Filó Margit bizonyítottan négy ember haláláért volt felelős, mégsem került börtönbe.

Filó Margit 1915-ben született egy szegény makói családban. A fiatal nőt 1938-ban kezelték először a skizofrénia tüneteivel zárt intézetben. Később munkásként elszerződött egy makói baromfitenyésztő telepre, ahol összeveszett munkaadójával. A nézeteltérést munkaügyi per követte, Filó pedig a perben akkoriban komoly összegnek számító 14 000 forintot nyert. Ebből Szeged-Rókuson megvásárolta a Hétvezér utca 38/b telken álló épületet, amelyben a későbbi gyilkosságsorozatot elkövette.

Rejtélyes halálesetek

Filó 1950-ben megismerkedett és házasságot kötött Barna Mihály kéményseprővel, akivel nyolc évig élt együtt. Ez idő alatt Barna egészsége megromlott, gondoskodásra szorult. Az 1950-es évek második felében Rókusra költözött Filó gondozásra szoruló édesanyja is. A két betegeskedő családtag mellé Filó felbérelte Biczó Lajosnét házi segítőnek. Barna Mihály és Filó Margit édesanyja az 1950-es évek végén, gyanús körülmények között, gyors egymásutánban elhunytak. Filó még férje halálának évében új párkapcsolatot létesített Varga Sándor gazdálkodóval. A pár hamarosan Kiszomboron, Varga házában telepedett le. Filó Margit ámokfutásának első bizonyított áldozata a korábban a családtagok gondozását végző Biczó Lajosné volt, akit 1958-ban egy pohár vízben feloldott gyógyszerrel elkábított, majd megfojtott. Biczóné ingóságokból álló vagyona az általa hátrahagyott üzenet alapján Filó Margitra maradt.

Halálos székelykáposzta

1959 őszén Varga Sándor és Filó Margit házasságot kötött, Varga pedig Filót nevezte meg kizárólagos örökösének. 1959 karácsonyán, alig két hónappal az esküvőt követően Filó csattanó maszlagból készített kivonatot, amelyet a férje számára főzött székelykáposztába csempészett. Varga súlyosan megbetegedett a méregtől, de nem halt meg, ezért felesége két nappal később megismételte a kezelést: ezúttal a levest mérgezte meg. Varga hamarosan elhunyt. A már kétszeresen özvegy Filó Margit a következő időszakban értékesítette férje minden vagyonát és visszaköltözött Szeged-Rókusra.

Előre megvette a sírkövet

A sorozatgyilkosság következő állomása 1963-ban érkezett el, amikor Filó Margit felajánlotta egy betegeskedő utcabeli ismerősének, Siegel Ilonának, hogy kössön vele eltartási szerződést. A szerződés megkötése után Filó már látogatást tett a sírköves mesternél és megrendelte eltartottja sírkövét. Két hét múlva áldozatát a korábban már bevált gyógyszeres eljárással elkábította, majd egy párnával megfojtotta. Siegel vagyona a szerződés értelmében Filóra szállt.

Törött borda okozta a vesztét

Filót ekkor már határozottan bosszantották a Hétvezér utcai házban lakó, elég bevételt nem termelő tanácsi bérlők. 1968-ra házának több lakóját sikerült is távozásra ösztökélnie, ám az akkor 77 éves Tóthpál Ilona mindenképpen maradni szeretett volna. Filó ismét a régi módszerhez folyamodott: eltartási szerződést kötött az idős asszonnyal, akit 1968. július 9-én elkábított és megfojtott. Filó azonban hibázott: olyan brutálisan bántalmazta áldozatát, hogy annak bordái eltörtek. A bántalmazás jeleit a halotti szemlét elvégző orvos is észlelte, ezért értesítette a rendőrséget. Filó Margitot letartóztatták és bíróság elé állították.

Fosztogatta a temetőt

A Hétvezér utcai lakásban lezajlott házkutatás során a nyomozók több emberi koponyát is találtak. Kiderült, hogy az asszony odaköltözése óta fosztogatta a közeli rókusi temető sírjait, ahonnan maradványokat tulajdonított el. Filó Margitot a bíróság szakvélemény alapján elmebetegnek nyilvánította, az asszony életének hátralévő részét a lipótmezei elmegyógyintézetben töltötte.

(via)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.