Kultúra

Tárlat nyílt a szegedi paprika történetéről Ópusztaszeren

Tárlat nyílt a szegedi paprika történetéről Ópusztaszeren

2019. június 28., péntek
Tárlat nyílt a szegedi paprika történetéről Ópusztaszeren

Új tárlattal gazdagodott az Emlékpark kínálata. A szegedi paprika történetét állandó kiállításként mutatja be a látogatónak a méltán ismertté vált fűszernövény, termesztésének és feldolgozásának hagyománya alapján.

A szegedi paprika, a kedvező adottságokkal rendelkező Dél-Alföldön, hagyományos módon megtermelt fűszerpaprika-növény, tövön beérett, utóérlelt, majd megszárított termésének megőrlésével készült termék. A kiállítás célja átfogó, hiteles képet adni a termelésének meghonosodásáról és nagyüzemi előállításáról. Az eredeti ipartörténeti és tárgyi néprajzi emlékek bevezetik az érdeklődőt a paprikatermesztés- és termelés, illetve a fajtanemesítés történetébe és világába.

A kiállítás az elmúlt két évtizedben a szegedi Felső-Tiszaparton működő Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban volt látogatható. 2019-től a népszerű tárlatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Rotundája ad otthont.

„A kiállítás méltó helyre került, nemcsak az Emlékpark látogatottsága miatt, amely a tárlat látogatószámának növekedését is jelentheti, hanem Szeged közelsége is indokolta a döntést” – emelte ki Komárominé Lajos Katalin, a Szegedi Paprika Zrt. kereskedelmi igazgatója. Az új ipartörténeti kiállítás azonban egy párbeszédet is indíthat a látogatóban, hiszen a skanzen Szeged-alsóvárosi portáján található enteriőrökben megismerheti egy paprikatermesztő parasztcsalád életmódját, a paprikatermesztés népi hagyományait. A kiállítás segítségével így a látogató több szempontból is betekintést nyerhet az alföldi paprika egykori és jelenlegi világába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.