Kultúra

Szegeden is bemutatják Szalai Attila Lengyelországról szóló könyvét

Szegeden is bemutatják Szalai Attila Lengyelországról szóló könyvét

2019. június 3., hétfő
Szegeden is bemutatják Szalai Attila Lengyelországról szóló könyvét

Könyvbemutatóra várják az érdeklődőket a Dóm Látogatóközpontba, ahol június 6-án a Lengyel földön - Emlékek, naplók 1976-1990 című kötet szerzőjével, Szalai Attilával beszélget a szegedi tiszteletbeli lengyel konzul.

Szalai Attila újságíró, író, nyugalmazott diplomata Lengyel földön - Emlékek, naplók 1976-1990 című kötetének bemutatóját június 6-án, csütörtökön 17 óra 30 perctől rendezik meg a Dóm Látogatóközpontban.

A kötet izgalmas, szépirodalmi igénnyel megírt kordokumentum, amely lebilincselő stílusban ábrázolja a korabeli Lengyelország mindennapjait.

Szalai Attila házasságkötés révén 1976-1990 között Varsóban élt, ahol fordítóként és tolmácsként kereste kenyerét, de jó nyelvismeretének köszönhetően a lengyel sajtónak is dolgozott. Amikor ellenzéki tevékenysége miatt erre nem volt lehetősége, gépkocsivezetőként dolgozott, közben a lengyel és magyar földalatti (szamizdat) sajtó orgánumainak is munkatársa volt, álneveken írt. Ez irányú tevékenységéért a rendszerváltozás után a lengyelektől Szolidaritás Emlékéremben részesült. Emellett főként szépirodalmi munkákat, fordításokat, interjúkat, kortárs lengyel szerzőket bemutató írásokat is küldött magyar folyóiratok és a Magyar Rádió számára. Ez az időszak a kelet-közép-európai kommunista rendszerek lassú agóniájának kora volt. Szalai Attila lengyelországi tartózkodása idején rendszeresen naplót vezetett, az ott töltött 14 év alatt több mint 3 ezer oldalnyi feljegyzése keletkezett. Rögzítette a legfontosabb politikai eseményeket, tükröződésüket a mindennapokban, de személyes reflexióit is. Ebből a hatalmas anyagból készült az a mintegy 800 oldalnyi válogatás, amellyel a Magyar Napló kiadó most a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója előtt tiszteleg. A kötet megjelenése több támogatónak, de mindenekelőtt a tavaly létrejött Waclaw Felczak Alapítványnak köszönhető. Szalai Attila ahhoz a lengyelbarát nemzedékhez tartozik, mely a 60-as években autóstopos utazásokon ismerkedett az akkor a magyarországinál szabadabb légkörű, pezsgő kulturális életű, a "szocialista tábortól" sok tekintetben különböző Lengyelországgal. Az ismerkedésből Szalai Attila számára is életre szóló "szerelem", sőt valóságos kettős identitás született. Noha a rendszerváltáskor visszatért Magyarországra, továbbra sem szakadt el választott, második hazájától. Diplomataként, majd a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatójaként még egyszer ennyi időt töltött ott, majd 2013-as nyugdíjazása után a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI) munkatársaként ismeretei tudományos feldolgozásával foglalatoskodott. Emellett a Glos Polonii, az Országos Lengyel Önkormányzat negyedéves magazinja társszerkesztőjeként is tevékenykedik. (MTI)

A szerzővel Karol Biernacki szegedi tiszteletbeli lengyel konzul beszélget, a könyvbemutatón közreműködik Ferencz Nándor, a Szegedi Nemzeti Színház színésze.

Szalai Attila: Lengyel földön - Emlékek, naplók 1976-1990 című könyvének bemutatója:

Időpont:

2019. 06. 06. (csütörtök) 17.30

Helyszín:

Dóm Látogatóközpont (6720 Szeged, Dóm tér 16.)ó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.