Közélet

Nézőpont: Márki-Zay megbukott polgármesterként

Nézőpont: Márki-Zay megbukott polgármesterként

2019. június 7., péntek
Nézőpont: Márki-Zay megbukott polgármesterként

A vásárhelyiek több mint fele (53 százaléka) elégedetlen Márki-Zay Péter eddigi polgármesteri tevékenységével és csak tízből négyen (39 százalék) voltak elégedettek – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Ettől nem függetlenül egy fideszes jelölt 54 százalékot kapva le is győzné egy most vasárnap tartandó választáson.

Nagyjából négy hónappal az őszi helyhatósági választásokat megelőzően, a hódmezővásárhelyiek többsége elégedetlen a polgármester munkájával. A Nézőpont Intézet márciusi felméréséhez képest nyolc százalékponttal (45-ről 53-ra), a tavaly nyári felméréshez képest pedig tizenhárom százalékponttal (30-ról 53-ra) nőtt a városvezető munkájával elégedetlenek aránya. Mindez azt jelenti, hogy míg korábban többen voltak elégedettek a polgármester munkájával, mint amennyien nem, márciusra ezek az arányok kiegyenlítődtek, mostanra pedig már a Márki-Zay Péter munkájával elégedetlenek kerültek többségbe. A vásárhelyi polgármester tehát nem egyszerűen

legyőzhető

, mint ahogyan azt a márciusi adatfelvétel alapján jeleztük, hanem városvezetőként úgy tűnik, már el is vesztette a versenyt. Ugyanakkor pártpolitikusként még lehet jövője. A helyiek 54 százaléka szerint a polgármester országos szintű politizálással tölti ideje túlnyomó részét. A polgármester népszerűtlenségével szemben látható, hogy a kormánypártok társadalmi támogatottsága magas. Egyrészt azért, mert a legutóbbi európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 48,5 százalékos listás szavazati eredményt ért el a városban. Ez háromszor magasabb, mint a második helyezett DK szavazataránya és 40 százalékponttal több, mint a Márki-Zay Pétert támogató Jobbik táborának mérete. Másrészt a közvélemény-kutatásból kiderült, hogy egy fideszes jelölt ellen kikapna Márki-Zay Péter, a biztos szavazók körében 54 százalékon áll jelenleg egy kormánypárti jelölt a regnáló városvezetővel szemben. Jól megválasztott jelölttel tehát Hódmezővásárhely újra kormánypárti vezetőt kaphat. Márki-Zay Péter tavaly februári kampányát Lázár János ellenében építette fel. Az idei választáson azonban erre kisebb esélye lehet, mert ma már a korábbi polgármester és volt kancelláriaminiszter a városban a legnépszerűbb politikus. Lázár Jánost a vásárhelyiek 58 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, míg Márki-Zay Pétert csak 38 százalékuk. A hivatalban lévő polgármester számára az is elgondolkodtató adat, hogy a helyiek 51 százaléka nem szeretné semmilyen fontos politikai pozícióban látni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.