Közélet

Megkezdődött a Maty-éri víztározó feltöltésének előkészítése

Megkezdődött a Maty-éri víztározó feltöltésének előkészítése

2019. június 15., szombat
Megkezdődött a Maty-éri víztározó feltöltésének előkészítése

Kijelölték a vízfeltöltés dátumát, és a horgászok számára is hasznos információk láttak napvilágot.

Az útkarbantartás, a horgászhelyek és a partisáv kaszálása mellett a mederben felnőtt növénytömeg lezúzása is megkezdődött. A tározó üzemeltetője, a Nemzeti Sportközpontok Igazgatósága Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ vezetőjének tájékoztatása szerint június 24-én a reggeli órákban megkezdődik a Maty-éri víztározó Tisza-vízzel történő feltöltése.

Kaszálják a horgászhelyeket a Maty-éren (fotó: http://horgaszcsmszov.hu)

Az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóságnak szakemberei előzetesen megkezdik a vízszállítás útvonalának előkészítését, melynek keretében először az Algyői főcsatorna vízszintjének szivattyús úton történő csökkentését kell elvégezni. Ennek tervezett kezdő dátuma 2019. 06. 14. A főcsatorna vízszintje az Algyői szivattyútelepnél lévő vízmércéjén mért 450 centiméteres vízszintet fog eredményezni. Ezt az állapotot akár három napon keresztül is fenntarthatják, ezt követően pedig a tiszai víz beemelésével fokozatosan áll helyre az üzemi szint -

adta hírül

a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ).

Első ütemben a partisáv és a horgászhelyek kaszálása kezdődött meg, ezt követi majd az út karbantartása. A meder csaknem egy évig állt szárazon, így az szinte teljes növényborítást kapott.

A tófenéken kialakult lágyszárú vegetáció a csapadékos időjárás hatására jelentős tömeget ért el, itt-ott másfél méteresre is megnőtt. Több horgásztól érkezett aggodalmas kérdés a meder növényzetével kapcsolatban. Ezekre válaszolva aHECSMSZ közölte, hogy a növénytömeg lezúzása június 14-én megkezdődött. A maty-éri horgászat megkezdésének dátumáról ugyan még nincs sok pontos információ, de a halgazdálkodási kezeléshez kapcsolódó előkészítő munkákat a megyei szövetség már megkezdte.Az első háromnyaras pontyokkal megrakott halszállítmányok július 1-én és 2-án érkeznek a frissen töltődő mederbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.