Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Világtükör

“Ki a magyarokkal” – üvöltötték, majd meggyalázta a magyar sírokat a román tömeg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A magyarok és az agresszíven viselkedő románok is gyülekeztek tegnap az úzvölgyi katonatemetőnél. A román tömeg félresöpörte a csendőröket, betörte a temető kapuját és szétverte a magyar katonák sírjait.

Amint az várható volt, nagy volt a rendőri készültség a katonatemetőnél. A Székelyhon tudósítása szerint sok magyar tartotta fontosnak, hogy élőláncot alkosson a haza védelme közben elesett hősök temetőjénél, de egyre többen lettek a román provokátorok által összetrombitált temetőfoglalók – írja az ITThon.ma.

Az ima és csendőrség nem segített

A székely és magyar zászlókat lengető magyarok folyamatosan imádkoznak, miközben a románok a gépkocsikat turáztatják, dudálnak és üvöltetnek.

A hatóságok a temetőkapuhoz engedték a románokat is, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor arra kérte a magyarokat, hogy álljanak a temetőkapu bal oldalára, a románok a kapu jobb oldalához vonultak.

A román hőzöngők nekimentek a rendőröknek is, a csendőrparancsnok erősítést kért. De így sem tudták megakadályozni, hogy a román tömeg széttörje a kaput, és a csőcselék beáradjon a temetőbe.

A „román horda” letörte a magyar katonák sírjain a kereszteket, szétrugdalták a sírokat. Mindeközben román pópák egy csoportja is a temetőbe ment, hogy nekilássanak a szertartásnak – tudosít a lap.

A hátulról a temetőbe beszökő románok egy csoportja felmászott a kerítésre, onnan bántalmazta és szidalmazta magyarokat. A magyarok imádkoznak, a románok káromkodnak, és úgy tűnik, az erőszak erősebb a rendnél. A csendőrök sem tudták megfékezni a román tömeget.

A magyarok sírtak, amikor látták, mi történik, de nem tudták megakadályozni.

A HotNews román hírportál szerint (egyébként szintén azt hazudva, hogy a a katonatemetőben elsősorban románok vannak eltemetve) a magyarok csendőri fedezet mellett vonulnak el.

A horda elérte a célját, elkezdődött végül az ún. „hősök napi ceremónia”, felolvassák az ide el nem temetett katonák nevét, a magyar honvédek keresztjeit pedig kitépték, sírjaikat megtaposták.

A csendőrség kezdetben azt ígérte, hogy az erőszakoskodók ellen eljárást indítanak, azonban hamar  a győztes oldalra álltak, és már tagadják, hogy komolybb attrocitások történtek volna.

Zászlórudakkal verték a magyarokat

Ortodox szertartás keretében felszentelték csütörtök délután az úzvölgyi katonatemetőben létesített román emlékművet és parcellát.

A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak látszó fiatalok bejutottak a sírkertbe, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket.

Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében – a papok szóhasználata szerint – felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet.

A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. (MTI)

Berendelték a budapesti román nagykövetet

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány – közölte. Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely “barbarizmusában” a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi.

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre – közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára csütörtök este Facebook-oldalán.

Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt. Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így – jelentette ki, kiemelve: “ez nem más, mint öncélú erőszak”.

Tovább olvasom

Világtükör

Japán és kínai források szerint meghalt Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kim szívműtéten esett át, a japán hírforrások szerint a műtét után bekövetkezett komplikációk okozhatták a diktátor halálát.

Tovább olvasom

Világtükör

A következő 100 évben akár 82 centivel is emelkedhet a tengerszint

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

És 1000 év múlva majdnem 4 méteres emelkedés várható egy friss kutatás szerint.

Tovább olvasom

Világtükör

Betiltották a tapsolást Oxfordban, mert sértő!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mégpedig a siketeket sérti – vélik az ötletadók, akik tapsolás helyett a jelnyelven tapsolást vezették be. De mi lesz a vakokkal???

Tovább olvasom

Aktuál