Világtükör

"Ki a magyarokkal" - üvöltötték, majd meggyalázta a magyar sírokat a román tömeg

"Ki a magyarokkal" - üvöltötték, majd meggyalázta a magyar sírokat a román tömeg

2019. június 7., péntek
"Ki a magyarokkal" - üvöltötték, majd meggyalázta a magyar sírokat a román tömeg

A magyarok és az agresszíven viselkedő románok is gyülekeztek tegnap az úzvölgyi katonatemetőnél. A román tömeg félresöpörte a csendőröket, betörte a temető kapuját és szétverte a magyar katonák sírjait.

Amint az várható volt, nagy volt a rendőri készültség a katonatemetőnél. A Székelyhon tudósítása szerint sok magyar tartotta fontosnak, hogy élőláncot alkosson a haza védelme közben elesett hősök temetőjénél, de egyre többen lettek a román provokátorok által összetrombitált temetőfoglalók –

írja az ITThon.ma

.

Az ima és csendőrség nem segített

A székely és magyar zászlókat lengető magyarok folyamatosan imádkoznak, miközben a románok a gépkocsikat turáztatják, dudálnak és üvöltetnek. A hatóságok a temetőkapuhoz engedték a románokat is,Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor arra kérte a magyarokat, hogy álljanak a temetőkapu bal oldalára, a románok a kapu jobb oldalához vonultak. A román hőzöngők nekimentek a rendőröknek is, a csendőrparancsnok erősítést kért. De így sem tudták megakadályozni, hogy a román tömeg széttörje a kaput, és a csőcselék

beáradjon

a temetőbe.

A „román horda” letörte a magyar katonák sírjain a kereszteket, szétrugdalták a sírokat. Mindeközben román pópák egy csoportja is a temetőbe ment, hogy nekilássanak a szertartásnak – tudosít a lap. A hátulról a temetőbe beszökő románok egy csoportja felmászott a kerítésre, onnan bántalmazta és szidalmazta magyarokat. A magyarok imádkoznak, a románok káromkodnak, és úgy tűnik, az erőszak erősebb a rendnél. A csendőrök sem tudták megfékezni a román tömeget.

A magyarok sírtak, amikor látták, mi történik, de nem tudták megakadályozni. A HotNews román hírportál szerint (egyébként szintén azt hazudva, hogy a a katonatemetőben elsősorban románok vannak eltemetve) a magyarok csendőri fedezet mellett vonulnak el. A horda elérte a célját, elkezdődött végül az ún. „hősök napiceremónia”, felolvassák az ide el nem temetett katonák nevét, a magyar honvédek keresztjeit pedig kitépték, sírjaikat megtaposták.

A csendőrség kezdetben azt ígérte, hogy az erőszakoskodók ellen eljárást

indítanak

, azonban hamar a győztes oldalra álltak, és már tagadják, hogy komolybb attrocitások történtek volna.

Zászlórudakkal verték a magyarokat

Ortodox szertartás keretében felszentelték csütörtök délután az úzvölgyi katonatemetőben létesített román emlékművet és parcellát. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak látszó fiatalok bejutottak a sírkertbe, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott. A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében - a papok szóhasználata szerint - felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről.

(MTI)

Berendelték a budapesti román nagykövetet

Tiltakozójegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány - közölte.Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely "barbarizmusában" a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi. Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre - közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára csütörtök este Facebook-oldalán. Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt.Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így - jelentette ki, kiemelve: "ez nem más, mint öncélú erőszak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.