Egyetem

Hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert építettek ki az SZTE-n

Hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert építettek ki az SZTE-n

2019. június 20., csütörtök
Hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert építettek ki az SZTE-n

Több elemből álló, hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert telepítettek a Szegedi Tudományegyetemen. A „Fotovoltaikus rendszer kialakítása a Szegedi Tudományegyetem villamosenergia ellátásának céljából” című pályázat több mint 100 millió forint támogatást nyújtott a rendszer kiépítésére. A fejlesztés hozzájárul a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Reumatológiai Klinika tetőfelületén hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert alakítottak ki több egyetemi épület villamosenergia igényének ellátására. A fejlesztés megvalósulása előtt a Szegedi Tudományegyetem a hálózatról vételezte a villamosenergiát. A jóváhagyott csatlakozási terv alapján elkészült műszaki dokumentáció eredményeképpen, figyelembe véve a rendelkezésre álló tetőfelületet, valamint a tetőszerkezeti árnyékhatások kiküszöbölését, a kiserőmű teljesítménye, azaz a hálózatba táplálható energia

155,2 kW. A Kálvária sugárút 57. szám alatti telephelyen beépített napelemes rendszer a pályázati felhívásban előírt követelményeknek megfelel: a projekt tervezése során a hozamszámítás PVGIS adatbázison alapult, amit a felhívásban előírt jogosultsággal rendelkező szakértő készített el a hatályos hazai jogszabályokban foglalt elvárások figyelembevételével. A Szegedi Tudományegyetemnek a felhívás alapján a projekt megvalósításához önerőt nem kellett biztosítania. A beruházás forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A fejlesztés eredményeként éves szinten a hálózatról vételezett és a hálózatba betáplált villamosenergia-mennyiségek szaldója alapján, vagyis éves szinten összesített villamosenergia-értékesítés nem valósul meg. A fotovillamos rendszer az egyetem belső 0,4 kV-os hálózatára táplálja fel a megtermelt energiát, mely a közcélú villamosenergia-hálózatra nem termel ki. A támogatott beruházás hozzájárul a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A napelem telepítés is jelzi, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tudatosan és folyamatosan dolgoznak azért, hogy az intézmény környezetbarát, „zöld” egyetemként is megállja a helyét a világ felsőoktatási intézményei között. Az SZTE a GreenMetric 2018-as világrangsorában a 77., az európai green-listán a 34. helyen szerepel, Magyarországon nyolcadik éve a „legzöldebb” egyetem.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.