Gazdaság

Ez sem Szeged: 17,4 milliárdból épül német gyártó üzem Pécsen

Ez sem Szeged: 17,4 milliárdból épül német gyártó üzem Pécsen

2019. június 24., hétfő
Ez sem Szeged: 17,4 milliárdból épül német gyártó üzem Pécsen

A német Thyssenkrupp a kormány támogatásával 17,4 milliárd forintból vezérműtengelyeket gyártó üzemet épít Pécsen - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter még pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány 5,57 milliárd forinttal támogatja a 200 új munkahelyet teremtő beruházást. A Thyssenkrupp helyi tevékenységének bővítése is igazolja, hogy Magyarország az autóipar új korszakában is a gyártás fellegvára lehet - tette hozzá. A tárcavezető arra számít, hogy az ágazat az idén is termelési rekordot dönthet, hiszen ennek értéke az év első harmadában elérte a 3225 milliárd forintot, 11 százalékkal haladva meg az előző év azonos időszakának termelését. A belföldi autóipari éves termelés értéke 2010 óta 4 ezer milliárd forintról 8,5 ezer milliárd forintra ugrott, a további fejlődés a miniszter megfogalmazása szerint elérhető közelségbe hozta az évi 10 ezer milliárd forintot meghaladó autóipari termelést Magyarországon.

A beruházások ráadásul nem csak mennyiségi, hanem minőségi ugrást is eredményeznek, hiszen kutatási és fejlesztési arányuk, technológiai színvonaluk évről évre magasabb - hangsúlyozta SzijjártóPéter.

A miniszter rekordévet vár a német-magyar gazdasági kapcsolatokban is, mivel a két állam kereskedelmi forgalma már az első három hónapban kiemelkedő értéket, több mint 14 milliárd eurót ért el. Németország és a többi közép-európai ország kapcsolatának erejét jelzi, hogy a visegrádi államokkal lebonyolított 300 milliárd euró éves kereskedelmi forgalom 74 százalékkal haladja meg a német-francia kereskedelem értékét - mutatott rá. A Thyssenkrupp új gyárát befogadó Pécs országgyűlési képviselője különleges mérföldkőnek nevezte a város történetében, hogy egy autóipari világcég beruházását fogadhatja. Hoppál Péter abban bízik, hogy a gyár sikere a pécsi beruházás bővítését eredményezheti. Ehhez a város gépgyártási hagyományai mellett a még szabad dél-dunántúli munkaerő, Pécs egyeteme és a duális képzés helyi lehetőségei is hozzájárulhatnak - tette hozzá.

Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vállalat 80 országban van jelen világszerte, termelése és a foglalkoztatottak száma alapján a világ legnagyobb gyártóinak egyike. Az autóipari vállalat Pécsen az ötödik magyarországi telephelyét építi ki a legkorszerűbb, 4.0 ipari megoldásokkal, magas hozzáadott értéket előállító munkahelyeket teremtve - tette hozzá. A cég vezetője közölte, hogy a zöldmezős beruházás még ebben az évben elkezdődik, a termelés 2020 közepén indulhat.

A Thyssenkrupp Components Technology budapesti leányvállalata 1999 óta foglalkozik személyautók elektromos kormányrendszerének fejlesztésével mint a cégcsoport egyetlen elektronikai és szoftverfejlesztési központja. Győrben a Thyssenkrupp Automotive Systems alváz-specialistái 2013 óta komplett futóműveket állítanak össze az Audi Hungária Motor Kft. részére. 2016-ban Jászfényszarun két üzemben kormányművek és hengerfejbe integrált vezérműtengelyek gyártását indították el 2018-ban, Debrecenben pedig csavarrugó- és stabilizátorgyárat működtetnek. A nyilvános cégadatok szerint a Thyssenkrupp Components Technology Hungary a tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben 63 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt és több mint 522 millió forint adózott eredményt ért el.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.