Közélet

Élő szerződései miatt nem tud „műanyagmentes” lenni a Szegedi Vadaspark

Élő szerződései miatt nem tud „műanyagmentes” lenni a Szegedi Vadaspark

2019. június 11., kedd
Élő szerződései miatt nem tud „műanyagmentes” lenni a Szegedi Vadaspark

Nem tudja 2021 előtt teljesíteni az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltását a Szegedi Vadaspark, bármennyire is üdvözítőnek tartják az intézkedést, és azt is, hogy a debreceni állatkertben már a határidő előtt másfél évvel bevezették a korlátozást.

A Szegedi Vadaspark is üdvözli az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsának döntését, amelynek értelmében 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek.

- egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák), - egyszer használatos tányérok, - szívószálak, - fülpiszkálók, - léggömbök pálcikái, és oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Portálunk annak kapcsán kereste meg a Szegedi Vadasparkot, hogy a debreceni állatkert június 5-én, a környezetvédelmi világnapon

jelentette be

, hogy kitiltják az egyszer használatos műanyagokat. „Abszolút támogatjuk az EU új szabályát, a nagy multicégeket rá kell bírni arra, hogy az eldobható műanyagokat felejtsék el.

A Szegedi Vadaspark saját maga üzemelteti büféjét, a beszállítókkal 2020 végéig tartó szerződésünk van, amelynek felbontása hátrányosan érintené az intézményt. Amint ezek a szerződések lejárnak, nálunk is tilos lesz az eldobható műanyagtermékek forgalmazása”

- nyilatkozta Verpik Róbert.

A napokban a delmagyar.hu megjelent egy cikk

, amely azt állította, hogy a Szegedi Vadaspark nem tart igényt egy szegedi születésű építészmérnök, Tóth Bence Péter által tervezett fecskeházra. Erre reagálva az igazgató leszögezte, nem kérdés, hogy a fecskéket védeni kell, ő maga is - 25 éve madárgyűrűzőként - küzd a fecskeállomány csökkenésének megakadályozása érdekében, azonban egy ilyen ötlet megvalósításához jelenleg nincs anyagi fedezetük, bármennyire is hasznos tartják azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.