Közélet

89 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

89 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

2019. június 18., kedd
89 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

Az első szabadtéri előadást 1931-ben rendezték a Dóm téren, s habár a második világháborútól számított húsz éven keresztül szünetelt a nagy sikerű sorozat, 1959 óta töretlen sikerrel minden évben megrendezik a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A szabadtéri játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta. A főpróbára a lehetőséget a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére.

A Magyar Passió

Az első szabadtéri előadást 1931-ben Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház igazgatója rendezte: Voinovich Géza Magyar passió című művét adták elő. - Az épülő kassai dóm előtt játszódott le a Magyar Passió, s az épülő szegedi fogadalmi templom előtt játszódott le a Szegedi Passió. Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik első magvetői annak a szerencsés ötletű munkának, amiből talán egykor kultúra és tradíció lesz. Mozart nélkül, s talán Reinhardt nélkül, a salzburgi püspök és a salzburgi polgármester nélkül kisebb volna Salzburg kulturális jelentősége is, — mi pótolni tudjuk Salzburg hivatalos tényezőit, de pótolni tudjuk-e valaha, hogy Mozartok nem jártak soha ezen a tájon? A Don Juan és a Varázsfuvola sokkal közelebb voltak Salzburg lelkéhez, mint a Magyar Passió Szegedhez, — a világ országútjától távol, ránevelt, tradíciók között felnőtt közönség nélkül szabad-e ilyenkor Salzburgra gondolni s arra a tarka, sokszínű, zajgó életre, amelyik ott pezsdül az egész világ által ismert Salzkammergut nyugati kapujában? – számolt be az előadásról a

Délmagyarország

az 1931. június 14-ei számában.

Előadás a Stefánián

1932-ben, nagyobb szabadtéri nézőtér – ülőhelyek hiányában, a Szép Heléna című darabot a Tisza-parti Stefánia sétányon mutatták be. Azután 1933 júliusában a helyi katonaság a Dóm téren felállított egy 2500 ülő- és 2000 állóhelyet magában foglaló nézőteret. Innen számítható a Szegedi Szabadtéri Játékok tényleges megszületése.

A szabadtéri játékok nézőtere egy 1965-ös felvételen (Fotó: Fortepan)

Húsz év szünet a világégés után

1933. augusztus 26-án a Hont Ferenc rendezésében bemutatott Az ember tragédiája sikeréhez már hozzájárult egy 300 fős statisztéria, tánckar, honvédzenekar és kórus, a templomi orgona és már vetített színpadképek is. A játékokat az első években a helyi sajtó szervezte, az 1935-ös szezonban azonban már a bevételek nem fedezték a kiadásokat, ezért a szervezést 1936-ban átvette a város. Magyarországon egyedülálló szabadtéri sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget, 1939-ben. Az újrakezdésre 20 évet kellett várni, 1959. július 25-én Hunyadi László dallamaival kezdődött el a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. 1984-ben az újrakezdés 25. évfordulójára a rendezvény kivívta az ország legnagyobb szabadtéri színháza címet.

Az MTV kamerája a Szegedi Szabadtéri Játékokon 1961-be (Fotó: Fortepan)

Queen, Don Juan, Titanic

Június 21-én elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Fesztivál 2019-es évada. Az első bemutató a Hullámzó világ, amellyel a fesztivál a 140 évvel ezelőtti árvíz emléke előtt tiszteleg. Ezt követően a We Will Rock You, a Szerelmes Shakespeare, valamint a Don Juan, az Aida és a Titanic látható a Dóm téri színpadon. Az újszegedi szabadtéri színpadon a Koldusoperát, illetve a Hófehérke és a hét törpét viszik színpadra.

(Forrás: Wikipedia)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.